Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


24 maja 2013

Domowe warzywne łyżeczki bulionowe zamiast kostek





Kiedyś już publikowałam na domowy bulion drobiowy zamiast kupnych kostek. Dzisiaj zapraszam Was na jego warzywną wersję. Przepis z małymi zmianami znaleziony na stronie przepisownia.pl. Polecam baaardzo :)


Składniki:
100g korzenia selera
100g marchewki
100g cebuli
50g pomidora
70g cukinii
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
po kilka listków bazylii, szałwii i rozmarynu
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
30-50g wina białego wytrawnego
60g tartego parmezanu
200g soli morskiej gruboziarnistej



wykonanie thermomix:
Warzywa pokroić i włożyć do garnka. Miksować 10s/obr7 . Dodać sól, olej, wino i gotować 20 min/Varoma/obr.2 z przechyloną miarką. Po ugotowaniu dodać parmezan. Miksując dojść powoli do obrotów 6 a następnie homogenizować ( dochodzimy powoli do obrotów 10 i kontynuujemy przez 1 min). Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2 mies.
1łyżeczka = 1 kostka


wykonanie tradycyjne:
Warzywa pokroić drobno i zmiksować malakserem. Dodać pozostałe składniki i dusić pod przykryciem ok 20 minut.  Po ugotowaniu dodać parmezan. Na koniec zmiksować blenderem bardzo dokładnie stopniowo zwiększając obroty przez ok. 1 minutę.
Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2 mies. 1łyżeczka = 1 kostka
Smacznego :)



 
 






8 komentarzy:

  1. jak widać można zdrowiej, ale tak samo pysznie, bez tych wszystkich dodatków E i innych świństw:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowity pomysł! Musze wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. czegoś takiego potrzebowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To zdecydowanie coś dla mnie! A możesz podpowiedzieć ile takiej pasty trzeba dodać na 1/2 litra wody?

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne! i wiadomo że samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można to zamrozić ? (chodzi mi o przedłużenie żywotności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :) Może być poporcjowana np na tackach do kostek lodu :)

      Usuń