Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 września 2013

Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym



Przepyszny, kremowy idealnie współgrający ze smakiem polędwiczek wieprzowych lub np schabu. Przepis znalazłam na stronie Olgasmile. Polecam baaardzo :)

Składniki:
200g śliwek suszonych
400ml intensywnego rosołu 
200-250ml śmietany
sól, pieprz
500g polędwiczki wieprzowej 
3 łyżki oleju
1 łyżka masła

W rondelku podgrzać rosół, zdjąć z ognia, wrzucić śliwki, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ponownie podgrzewać na małym ogniu przez ok. 15-20 minut do momentu,aż śliwki zaczną się rozpadać. Dolać śmietanę i znów zagotować. Doprawić.
Polędwicę pokroić w plastry. Leciuteńko rozbić lub docisnąć ręką spłaszczając je. Oprószyć solą i pieprzem. Plastry wrzucić na rozgrzany olej z masłem i krótko smażyć z dwóch stron do leciutkiego zarumienienia. Podawać np z ziemniakami puree. Smacznego :)











7 komentarzy:

  1. jeszcze takich nie próbowałam. hm, uważam, że ciekawy przepis na sos do schabu by był fany.

    OdpowiedzUsuń
  2. A my jutro na obiad mamy polędwiczki ;-) Chyba się skuszę na ten sos... :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A my jutro na obiad mamy polędwiczki ;-) Chyba się skuszę na ten sos... :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł na sos, z chęcią wypróbuje przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł z sosem śliwkowym. Chcę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń