Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


31 października 2012

Kapuśniak na żeberkach






Uwielbiam kapuśniak... taki domowy na żeberkach i domowej kiszonej kapuście. Ten który robię jest tak pożywny i sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :) Duże kawałki mięciuteńkich rozpływających się w ustach żeberek... mmmmm uwielbiam :) Zapraszam was na kapuśniak  i polecam :)


Składniki:
ok. 500g żeberek
200g boczku wędzonego
kawałek kiełbasy wiejskiej
3-4 ziemniaki
2 cebule
1 ząbek czosnku
300g kapusty kiszonej (np. domowej klik)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz
*jeśli w kapuście kiszonej nie ma marchewki to dodać 1 marchewkę pokrojoną w talarki. W mojej domowej kiszonej kapuście marchew jest zawsze więc już nie dodaję.)


Żeberka i kiełbasę pokroić na kawałki i gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W dużym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać przeciśnięty czosnek, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz pokrojoną kiszona kapustę. Podsmażać chwilę. Na osobnej patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Żeberka i kiełbasę jeśli są już mięciutkie wyjąć łyżką cedzakową i również podsmażyć (tak w kawałkach). Wrzucić znów do wywaru, dodać podsmażone ziemniaki, cebulę i kapustę i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego :)


 
 
 

30 października 2012

Lekka Chleba - pszenny chleb na zakwasie




Obłędnie pyszny... Zniknął szybko.... zdecydowanie za szybko ;) Cudownie chrupiąca skórka i fantastyczny miękki i sprężysty środek.... Koniecznie musicie spróbować.... Przepis znaleziony u Tatter z moimi małymi zmianami. Polecam baardzo :)

Zaczyn zakwasowy:
50g zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)
75g wody letniej
75g mąki żytniej

Składniki wymieszać i odstawić pod przykryciem (np w misce w worku foliowym) na 10-12 godz.

Składniki na ciasto właściwe
200g zaczynu zakwasowego (ja dałam całość)
275g wody letniej
500g białej pszennej mąki chlebowej
1/2 łyżeczki drożdży instant
10g soli

Następnego dnia zaczyn wymieszać z mąką, wodą i drożdżami i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrobić raz jeszcze gładkie lekko lepkie ciasto. Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 godz. (po godzinie ciasto odgazować (wkładając pięść do miski lub złożyć ciasto na pół)
Po tym czasie uformować bochenek i włożyć do kosza na chleb. Odstawić na kolejne 2 godziny.
Piekarnik nagrzać razem z blachą do temp.250 stopni. Przed samym włożeniem chleba wnętrze piekarnika spryskać wodą. Na gorącą blachę (obsypaną mąką w miejscu gdzie będzie leżał chleb) sprawnym ruchem wyłożyć chleb i włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 230 stopni i piec kolejne 25 minut. Chleb jest gotowy gdy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :)




 
 
 

29 października 2012

Kapusta kiszona



Lubicie kiszoną kapustę? Ja uwielbiam, ale taką domową... kiszoną przez mojego tatę :) Zawsze dostaję od niego już przygotowaną w słoiczkach :) Zdradzę Wam sekret, że sama jej jeszcze nie robiłam ale myślę że to tylko kwestia czasu. Dzisiaj bowiem tata podzielił się ze mną przepisem, a ja dzielę się nim z Wami i polecam Wam go baaardzo :)



Składniki:
10 kg kapusty (najlepiej kamienna głowa)
80 dkg marchwi startej na grubej tarce
20 dkg soli (najlepiej szarej)
1,0 dkg nasion kminku
1,0 dkg nasion kopru
5-6 średniej wielkości liści laurowych (pokroić na 2-3 kawałki)



Poszatkowaną kapustę  wsypać do dużej miski lub wanny. Wierzch kapusty dokładnie zasypać solą, dodać marchew, pozostałe przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 30 minut.
Po tym czasie kapustę układać w słojach małymi porcjami dobrze ją  przy tym ubijając. Układaćdo wysokości szyjki słoja (ponad powierzchnią kapusty zostawić ok 1-1,5 cm wyciśniętego a niej soku). Zakręcać. Kapusta jest gotowa po ok. 3 tygodniach.
Smacznego :)



 
 

28 października 2012

Sernik waniliowy z karmelizowanymi gruszkami i karmelem




Przepis na ten sernik już czas jakiś temu znalazłam na blogu Kucharnia i tylko czekał na swoją okazję... Doczekał się na nią dzisiaj :) Sernik wychodzi obłedny.... Idealnie płaski, doskonale kremowy, z fantastycznym smakiem gruszki. Jeśli lubicie serniki polecam Wam baaardzo :)


Składniki na spód:
350g herbatników czekoladowych (mogą być również maślane+2 łyżki kakao)
120g masła

Ciasteczka bardzo dokładnie zmielić malakserem, dodać roztopione masło. Tortownicę (24 cm) jeśli jest doskonale szczelna wystarczy natłuścić i wysypać lekko kaszą manną. Jeśli nie macie tej pewności lepiej zabezpieczyć ją dokładnie folią aluminiową, która ochroni sernik podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Należy jednak mieć na uwadze że folię ze spodu ciężko się później usuwa ;).
Masą ciasteczkową wylepić dokładnie spód i boki tortownicy. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.


Składniki na karmelizowane gruszki:
3 gruszki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 szczypty imbiru


Gruszki obrać i wypestkować. Pokroić na ćwiartki a następnie każdą z ćwiartek na 4 kawałki. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić gruszki. Posypać je 1 łyżką cukru i szczyptą imbiru. Kilka minut smażyć  a następnie odwrócić i drugą stronę również obsypać cukrem i doprawić imbirem. Gruszki smażyć do momentu aż cukier się rozpuści a gruszki pięknie zezłocą. Uważać by ich nie przypalić. Następnie wyjąć je na pergamin i wystudzić.


Składniki na masę serową:
1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego
200g cukru
4 jajka
3 łyżeczki ekstarktu waniliowego (klik)
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki soku z cytryny

ponadto:
3-4 łyżki masy kajmakowej gotowej
płatki lub wiórki czekoladowe do dekoracji


Wszystkie składniki na masę serową bardzo dokładnie zmiksować na gładko. Na koniec dodać karmelizowane gruszki i delikatnie wymieszać.
Masę wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Tortownice umieścić w większej blaszce do której nalać wody (powinna sięgać do połowy tortownicy). Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej ok 50-55 minut w temp 170 stopni. Upieczony sernik wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia zdjąć obręcz tortownicy, sernik delikatnie przenieść na paterę, wierzch posmarować masą kajmakową i obsypać wiórkami czekoladowymi. (u mnie dodatkowo waniliowym kruchym ciasteczkowym motylkiem)
Smacznego :)

 
 
 
 

27 października 2012

Szarlotka na mlecznym spodzie




Gdy zobaczyłam tę szarlotkę u Kasi na blogu: "Słodkie fantazje" od razu wiedziałam że muszę ją zrobić... Akurat tata przytargał z działki sporą siatę jabłek więc decyzja była szybka ;) Muszę Wam się przyznać, że nigdy nie jadłam innej szarlotki jak takiej na cieście kruchym. Najbardziej kocham moja ulubioną na kruchuteńkim cieście (klik). Dzisiejsza propozycja jest czymś pośrednim pomiędzy miękkim ucieranym ciastem a kruchym. Ciasto jest fantastycznie plastyczne. Doskonale się z nim pracuje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Szarlotkę tą robiłam już dwukrotnie i za każdym razem błyskawicznie znikała. Musicie jednak pamiętać by nie przesadzić z ilością mleka (ja za pierwszym razem się pomyliłam, zapomniałam dać jajek i ciasto było suche - dolałam więc mleka... a potem się kapnęłam że zapomniałam o jajkach i tez je dodałam. Efektem było ciut zbite ciasto ;) Za drugim razem już nie popełniłam tego błędu ;) Tak więc nie przedłużając.... Zapraszam na pyszną szarlotkę i polecam Wam ją baaardzo :)


Składniki na nadzienie:
2 kg kwaśnych jabłek (szara reneta lub antonówka)
1/3 szkl cukru (jeśli jabłka są inne, słodsze wówczas mniej)
16 g cukru waniliowego (klik)
1/4 szkl wody
1/4 łyżeczki cynamonu
40g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Jabłka obrać, wypestkować i pokroić na ćwiartki, a te następnie na 3-4 kawałki. Jabłka wrzucić do dużego rondla, dodać cukry, wodę, cynamon i masło. Prażyć najpierw pod przykryciem a następnie bez (jabłka mają być miękkie ale nie całkowicie rozgotowane). Pod koniec odparować wodę, oprószyć mąką ziemniaczaną i szybko wymieszać (nie dopuścić do zrobienia się klusek). Zagotować i wystudzić 


Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
16 g cukru waniliowego (klik)
3-4 łyżki mleka
160g miękkiego masła


Składniki ciasta bardzo dobrze wyrobić (ja robię to malakserem).
Ciasto podzielić na dwie równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować z ciasta prostokąt wielkości blaszki (24x25) i przenieść go delikatnie do blaszki. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w temp. 180 stopni.

Po tym czasie wyjąć, wyłożyć jabłka i wyrównać.
Drugą część ciasta rozwałkować ponownie na papierze do pieczenia na wielkość blaszki - zrolować z papierem a następnie delikatnie przenieść nad blaszkę i ciasto rozwijając ułożyć na wierzchu jabłek. Wyrównać, ponakłuwać i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-35 min. Wierzch powinien być przyrumieniony. Upieczona szarlotkę wystudzić


Składniki na lukier:
3/4 szkl cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
odrobina soku z cytryny (niekoniecznie)


Wszystkie składniki dobrze wymieszać i lukrem polać dokładnie wystudzoną szarlotkę.
Smacznego :)


 
 
 

26 października 2012

Pierogi ruskie z miętą




Uwielbiam ruskie pierogi. Przepis na nie pojawił się już tutaj, ale dzisiejsza propozycja wzbogacona jest dodatkowo o miętę. Przepis na farsz wypatrzyłam na blogu "Kulinarne Szaleństwa Margarytki" a cisto to takie które już pojawiało się na blogu np. tutaj. Polecam baaaardzo :)


Składniki na farsz:
1 kg ziemniaków (ugotowanych)
350g białego sera
3 duże cebule
2 łyżki klarowanego masła
sól, pieprz
2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej roztartej w moździerzu)

Cebule pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto. Ziemniaki oraz ser przecisnąć przez praskę, dodać miętę, przyprawy, masło oraz cebulę. Dobrze wymieszać i doprawić.


Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 żółtko
1 szczypta soli
1/2 szkl. ciepłej wody


Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Jeśli jest zbyt twarde dodać trochę wody. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego nakładać farsz i sklejać. Wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Podawać z podsmażaną cebulką. W dniu następnym pierogi można podsmażyć na patelni.
Smacznego :)
 
 
 

25 października 2012

Kruche ciasteczka z nutellą




Dzisiaj proponuję Wam przepyszne ciasteczka, którymi umilałyśmy sobie czas z córcią podczas jej choroby... Idealnie kruche, nie za słodkie, doskonale sprawdza się do foremek ze stempelkami. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
125g nutelli
3 łyżeczki esencji waniliowej
250g mąki pszennej
50g masła
1 jajko
1 łyżka syropu czekoladowego (jeśli ciastka są tylko dla dorosłych można dodać likier czekoladowy)


wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić gładkie ciasto 3 min/obr. Interwał.
Ulepić kulę i wstawić do lodówki na ok. 60 min. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykrawać ciasteczka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i i piec ok 15 min w temp. 180 stopni.


wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić (ja to robię malakserem). Ulepić kulę i wstawić do lodówki na ok. 60 min. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykrawać ciasteczka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i i piec ok 15 min w temp. 180 stopni.
Smacznego :)


źródło: przepis własny


 
 
 


24 października 2012

Kubusiowy soczek




Przepyszna propozycja nie tylko dla najmłodszych.  Idealny sok dla chcących zdrowo rozpoczynać dzień. Zdrowy, pyszny o pięknym kolorze.... Przepis wypatrzony w książce: "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień" Polecam baaaardzo :)


Składniki:
200g marchwi (obranej)
350g jabłek (obrane i pokrojone w ćwiartki)
100g banana (obranego)
150g cukru
100 ml soku z cytryny
woda (ok 1000 ml)

wykonanie thermomix:
Marchew pokroić na kawałki i rozdrobnić 7s/obr.5 Wlać 750 ml gorącej wody i gotować 7 min/temp.Varoma/obr.1
Dodać pozostałe składniki, nałożyć miarkę i przytrzymując zmiksować 1 min/obr.10
Uzupełnić gorąca woda do 1,5 litra i gotować 5 min/temp.100/obr.2
Nałożyć miarkę i przytrzymując zmiksować 30s/obr.9
Gorący sok przelać do butelek. Po wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez tydzień.

wykonanie tradycyjne:
Marchewkę pokroić na kawałki, zmiksować blenderem i gotować we wrzątku ok 7 minut. Dodać pozostałe składniki, zmiksować raz jeszcze, dodać ok 250 ml wody i gotować 5 min. Po tym czasie zmiksować blenderem baaaardzo dokładnie. Gorący sok przelać do butelek a po wystudzeniu przechowywać w lodówce przez tydzień.
Smacznego :)


 
 
 

23 października 2012

Błyskawiczny chleb pszenny z maszyny



Dzisiejsza propozycja to coś dla tych którzy zagapili się z kupieniem chleba i potrzebują czegoś na gwałtu rety już zaraz, natychmiast. Nie mają też czasu albo ochoty na wyrabianie ciasta i lepienie np. bułek... Chleb jest smaczny, ładnie wyrasta, ma przyjemny lekko słodkawy smak  doskonale pasuje do masła, dżemów lub twarożków. Na drugi, trzeci dzień doskonale sprawdzi się jako tost (usmażony po wcześniejszym namoczeniu w jajku i obtoczony w cukrze pudrze ;)
Nie jest to wiejski chleb na zakwasie... ale uznałam, że taka propozycja również powinna się tu znaleźć.... Zabieganych i nie mających czasu jest sporo ;)
Przepis pochodzi z książeczki dołączonej do mojej maszyny do chleba. Polecam :)


Składniki:
400 ml wody
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
2,5 łyżki mleka w proszku
640g mąki pszennej tortowej
4 łyżeczki drożdży w proszku


Wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba w podanej kolejności. Włączyć program "chleb na szybko" i już... po ok. 80 minutach chleb jest gotowy ;) Smacznego :)

 
 
 

22 października 2012

Muffinki daktylowo - orzechowe



Zdecydowanie jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam. Obłednie słodziutkie od daktyli i chrupiące od orzechów. Zniknęły w jednym momencie ... Przepis pochodzi z książki " Le Cordon Bleu-Muffinki" Polecam baaardzo :)


Składniki:
200g świeżych lub suszonych daktyli posiekanych
100g masła
250 ml wody
115g brązowego cukru
300g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g orzechów włoskich posiekanych
2 jajka


Do garnka wlać wodę, dodać masło, cukier i daktyle. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia masła. Zwiększyć ogień i zagotować. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Orzechy wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i uprażyć. Wystudzić.
Do dużego garnka przesiać mąkę, dodać sól i proszek do pieczenia oraz orzechy. Dobrze wymieszać i zrobić dołek do którego wlać masę daktylową. Wymieszać dobrze ale krótko - ciasto powinno byc grudkowate. Formę na 12 muffnek wyłożyć papilotkami. Ponakładać do nich ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 210 stopni. Upieczone pozostawić chwilę w formie a następnie wyjmowac delikatnie i studzić na kratce.
Smacznego :)


 
 
 

21 października 2012

Murzynek




Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na przepysznego murzynka.  Przepis na to ciasto znalazłam jakiś czas temu u Asi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki, i miałam go okazje już piec wielokrotnie między innymi na Święta Wielkanocne w formie babki (tutaj klik) . Jednak takiego klasycznego murzynka nie było na blogu ;) Dzisiaj proponuję Wam więc tradycyjną jego formę . Ciasto jest rewelacyjne, wilgotne, nie za słodkie z delikatnym aromatem wina ;) Niezmiennie mnie zachwyca. Najlepszy murzynek jakiego jadłam :) Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
1,5 szkl mąki pszennej
1,5 szkl. cukru (jak ktoś nie lubi bardzo słodkiego warto zmniejszyć ilość do 1 szkl)
3 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
250g masła lub margaryny
6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki mleka


W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, wino, mleko i przesiane kakao. Całość zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie cały czas miksując dodawać kolejno żółtka, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubita na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (12x30) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.180 stopni przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu potrzymać jeszcze chwilę w formie po czym delikatnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone ciasto można polać polewą.


Składniki na polewę:
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao


Mleko zagotować z cukrem, dodać masło i rozpuścić. Na koniec dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać rózgą. Wystudzone ciasto polać polewą .
Smacznego :)



 
 

20 października 2012

Muffinki dyniowe




Skoro sezon na dynie w pełni to trzeba z niego korzystać :) Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne muffinki właśnie z dynią w roli głównej :) Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki" Le Cordon Bleu - Muffinki" Polecam Wam baaardzo :)



Składniki:
500g dyni obranej i pokrojonej na kawałki
100g mąki razowej
275g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
115g brązowego cukru
2 jajka
125 ml oleju roślinnego
125 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)


Dynię rozgotować na parze do miękkości i rozgnieść dokładnie widelcem. Można również wstawić ją do piekarnika i piec ok 20 minut do miękkości. Wystudzić.
Do miski przesiać obydwa rodzaje mąk (z mąki razowej wrzucić również odsiane plewy które zostały na sicie). Dodać, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i cukier. Dobrze wymieszać.
Jajka rozbełtać z olejem, mlekiem i ekstraktem waniliowym. Do dołka w mące dodać masę jajeczną oraz rozgniecioną dynię. Wszystko szybko i dobrze wymieszać - nie za długo, ciasto powinno być grudkowate.
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Włożyć do nich ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temp. 210 stopni (lub do suchego patyczka).
Po upieczeniu pozostawić chwilę w formie a następnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)

 
 

19 października 2012

Nalewka z płatków dzikiej róży

 


Dzisiaj kolejna propozycja na pyszną nalewkę. Moja szafa już powoli przestaje je wszystkie mieścić. Pyszna, słodka ale tak w sam raz ;) Z cudownym zapachem kwiatów róży. Przepis pochodzi z książki: "Wielka Księga Nalewek" Polecam baaardzo :)


Składniki:4 garście płatków dzikiej róży
1 litr wódki 45%
1/4 kg cukru
250 ml wody


Płatki umyć, osuszyć. Jeśli są gorzkie wówczas obrać białe końcówki. Płatki włożyć do słoja i zalać wódką (powinna być ok 4 cm ponad powierzchnię płatków). Dobrze zakręcić, zamieszać i odstawić w chłodne zaciemnione miejsce na 2 miesiące lub dłużej tak by nalewka nabrała koloru ciemnego bursztynu. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Przygotować syrop z wody i cukru. Wymieszać z nalewką, przelać do butelek i zakorkować. Smacznego :)