Uwielbiam kapuśniak... taki domowy na żeberkach i domowej kiszonej kapuście. Ten który robię jest tak pożywny i sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :) Duże kawałki mięciuteńkich rozpływających się w ustach żeberek... mmmmm uwielbiam :) Zapraszam was na kapuśniak i polecam :)
Składniki:
ok. 500g żeberek
200g boczku wędzonego
kawałek kiełbasy wiejskiej
3-4 ziemniaki
2 cebule
1 ząbek czosnku
300g kapusty kiszonej (np. domowej klik)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz
*jeśli w kapuście kiszonej nie ma marchewki to dodać 1 marchewkę pokrojoną w talarki. W mojej domowej kiszonej kapuście marchew jest zawsze więc już nie dodaję.)
Żeberka i kiełbasę pokroić na kawałki i gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W dużym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać przeciśnięty czosnek, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz pokrojoną kiszona kapustę. Podsmażać chwilę. Na osobnej patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Żeberka i kiełbasę jeśli są już mięciutkie wyjąć łyżką cedzakową i również podsmażyć (tak w kawałkach). Wrzucić znów do wywaru, dodać podsmażone ziemniaki, cebulę i kapustę i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego :)