Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


6 listopada 2012

Tort orzechowy z masą kajmakową




Dzisiaj pragnę Was zaprosić na przepyszny tort.... Orzechowe blaty.... kajmakowa masa na bazie delikatnego serka mascarpone... Słodycz przełamana kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki.... Smaki idealnie ze sobą współgrające..... Tort robiłam już dwukrotnie i za każdym razem niezmiennie mnie zachwycał.... Za przepis dziękuję Kasi z bloga Słodkie fantazje :) Jesteś niesamowita :) Jeśli tak jak ja lubicie orzechy i kajmak.... to polecam Wam baaaardzo :)



Składniki na blaty orzechowe:
8 jajek
1 szkl. mąki pszennej tortowej
150g cukru
150g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik) lub 2 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)


Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier i ekstrakt. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z orzechami i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni ok. 50 minut ( to suchego patyczka). Po tym czasie tortownicę wyjąć i z wysokości 50-60 cm upuścić (równo) na podłogę lub blat. Odstawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika na 20 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wyjąć z formy. Gotowy biszkopt przekroić równo na trzy blaty.


Składniki na poncz:
2/3 szkl wody
1 laska wanilii
1/3 szkl cukru
25-50 ml spirytusu
2-3 łyżki rumu

Wodę zagotować razem z cukrem, wyskrobanymi ziarenkami wanilii (również z laską). Pogotować ok 2 minuty. Przestudzić. Wyjąć laskę wanilii dodać spirytus i rum. Wymieszać.


Składniki na krem:
500g serka mascarpone (mocno schłodzony)
200 ml śmietany kremówki 36% 
200g masy kajmakowej (ja polecam z Gostynia)
2 śmietan-fixy (opcjonalnie)


Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (ewentualnie dodać te śmietan-fixy). Serek mascarpone lekko zmiksować, dodać masę kajmakową i zmiksować raz jeszcze. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach. Masę schłodzić lekko.


ponadto:
400g konfitury z czarnej porzeczki

Konfiturę lekko podgrzać i przetrzeć przez sito. Wystudzić.

do dekoracji wersja I
200g masy kajmakowej
50g masła
200 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
200g posiekanych orzechów włoskich
wiórki czekoladowe

Masę kajmakową zmiksować z masłem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.


lub dekoracja wersja II:
500 ml śmietany kremówki 36%
200g masy kajmakowej

Śmietanę ubić na sztywno, dodać masę kajmakową i zmiksować raz jeszcze krótko. Masę nakładać do worka dekoratorskiego i dekorować wg upodobań :)



Na paterze ułożyć pierwszy blat. Naponczować go 1/3 ponczu. Wierzch delikatnie posmarować połową konfitury. Na to wyłożyć połowę masy kajmakowej. Przykrywamy to drugim blatem, znów ponczujemy i smarujemy konfiturą. Wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy ostatnim krążkiem. Ponczujemy. Wyrównujemy całość i wstawiamy do lodówki na chwilę.
Gdy już lekko się schłodzi wierzch smarujemy masą kajmakową zmiksowaną z masłem (uważać by była już gęsta i w miarę sztywna, bowiem płynny kajmak może nam wsiąknąć w blat). Boki smarujemy ubita kremówką i obsypujemy orzechami włoskimi. Dodatkowo można wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)


 





a tutaj tort kajmakowy w bardziej odświętnym wydaniu :)

 

29 komentarzy:

  1. wow! jak piękny, jak smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały! Smacznie wygląda i bardzo elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie i na pewno był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i orzechy i kajmak, więc....przepis zachowuję na kiedyś do przetestowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cuda! I do tego jakie pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  6. istne cudo:)
    jak z cukierni:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieknie wyglada, a smaki takie, jakie lubie :))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow jaki wspaniały tort.Poproszę kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczny! i na pewno przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale się zrobiłam głodna, bo marzę o takim torcie jak Twój :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest cudowny. Nie mam okazji póki co, ale przy najbliższej możliwej skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny! Moje ulubione smaki! Och, porywam cały!!!
    Pozdrawiam pełna zachwytu!

    OdpowiedzUsuń
  13. JEJ! Jakie cudo, wygląda i zapewne smakuje rewelacyjnie, po prostu mistrzostwo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana bardzo się cieszę, że Ci smakował. :) Wygląda pięknie! A w tej wersji bardziej odświętnej po prostu cudny! I te motylki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda cudownie, w obu wersjach :) A smakować musi bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowny tort:) Chcialabym go zrobic Mamie na urodzny:) czy moge go ozdobic masa cukrowa???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tylko nie wiem czy wówczas całość nie wyjdzie zbyt słodka ;)

      Usuń
  17. Czy konfitura np z wiśni też by pasowała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie jest mocno słodka. Porzeczkowa jednak zdecydowanie lepiej pasuje ;)

      Usuń
  18. Poproszę o instrukcję wykonania zdobienia tortu w wydaniu odświętnym? Czy wystarczy zwykła szpryca i umiejętności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy szpryca (tylka 1m wilton) Zdolności nie wymaga :) Tylką zawijasz coś na wzór róży miejsce w miejsce ;)

      Usuń
  19. Witam.chcialabym zrobic ten tort w wersji z dwoma roznymi kremami to znaczy jedna warstwa z kajmakiem z przepisu a druga..no wlasnie co Pani zdaniem pasowaloby najbardzoej aby nadal bylo nie za slodko i smacznie?czy smietana z mascarpone plus truskawki beda pasowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. truskawek bym nie wprowadzała. Masa ewentualnie porzeczkowa jakaś ale nie wiem czy to do końca dobry pomysł... Osobiście nie jestem zwolennikiem mieszania więcej niż trzech smaków.... Orzechy, kajmak, porzeczka, truskawka.... To nie zagra moim zdaniem.

      Usuń
  20. tort PRZEPYSZNY!
    My i goście (i dzieci) zachwyceni
    :)

    nie za słodki, odpowiednio wilgotny... idealny

    przepis który na pewno sobie zapisze na kolejny raz

    OdpowiedzUsuń
  21. Tort fajny, ale podana ilosc kajmaku jest zdecydowanie za duża. Do masy uzylam 400 ml śmietanki 36% i 500 mascarpone + 200 kajmaku, dodatkowe 200 ml śmietanki było niezbędne poniewaz masa wyszła za słodka. Biszkopt pięknie wyrósł (co mi sie niestety nie zdarza;)tyle że użyłam 10 jajek i odrobine więcej mąki. Biszkopt również można posłodzic trochę mniej. Mam nadzieję że tort urodzinowy zasmakuje mojej mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Tort zrobiony :) nie tak pieknie przystrojony ale w smaku fantastyczny! Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszny orzechowy tort.
    Dekoracja własna(czekoladowa), cała reszta wg przepisu.
    Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam mam ochotę zrobić ten tort ale ze względu że będą go jadły dzieci nie chcę nasączać biszkoptu alkoholem. Co mogę użyć w zamian?

    OdpowiedzUsuń