Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


6 listopada 2012

Tort orzechowy z masą kajmakową




Dzisiaj pragnę Was zaprosić na przepyszny tort.... Orzechowe blaty.... kajmakowa masa na bazie delikatnego serka mascarpone... Słodycz przełamana kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki.... Smaki idealnie ze sobą współgrające..... Tort robiłam już dwukrotnie i za każdym razem niezmiennie mnie zachwycał.... Za przepis dziękuję Kasi z bloga Słodkie fantazje :) Jesteś niesamowita :) Jeśli tak jak ja lubicie orzechy i kajmak.... to polecam Wam baaaardzo :)



Składniki na blaty orzechowe:
8 jajek
1 szkl. mąki pszennej tortowej
150g cukru
150g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik) lub 2 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)


Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier i ekstrakt. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z orzechami i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni ok. 50 minut ( to suchego patyczka). Po tym czasie tortownicę wyjąć i z wysokości 50-60 cm upuścić (równo) na podłogę lub blat. Odstawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika na 20 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wyjąć z formy. Gotowy biszkopt przekroić równo na trzy blaty.


Składniki na poncz:
2/3 szkl wody
1 laska wanilii
1/3 szkl cukru
25-50 ml spirytusu
2-3 łyżki rumu

Wodę zagotować razem z cukrem, wyskrobanymi ziarenkami wanilii (również z laską). Pogotować ok 2 minuty. Przestudzić. Wyjąć laskę wanilii dodać spirytus i rum. Wymieszać.


Składniki na krem:
500g serka mascarpone (mocno schłodzony)
200 ml śmietany kremówki 36% 
200g masy kajmakowej (ja polecam z Gostynia)
2 śmietan-fixy (opcjonalnie)


Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (ewentualnie dodać te śmietan-fixy). Serek mascarpone lekko zmiksować, dodać masę kajmakową i zmiksować raz jeszcze. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach. Masę schłodzić lekko.


ponadto:
400g konfitury z czarnej porzeczki

Konfiturę lekko podgrzać i przetrzeć przez sito. Wystudzić.

do dekoracji wersja I
200g masy kajmakowej
50g masła
200 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
200g posiekanych orzechów włoskich
wiórki czekoladowe

Masę kajmakową zmiksować z masłem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.


lub dekoracja wersja II:
500 ml śmietany kremówki 36%
200g masy kajmakowej

Śmietanę ubić na sztywno, dodać masę kajmakową i zmiksować raz jeszcze krótko. Masę nakładać do worka dekoratorskiego i dekorować wg upodobań :)



Na paterze ułożyć pierwszy blat. Naponczować go 1/3 ponczu. Wierzch delikatnie posmarować połową konfitury. Na to wyłożyć połowę masy kajmakowej. Przykrywamy to drugim blatem, znów ponczujemy i smarujemy konfiturą. Wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy ostatnim krążkiem. Ponczujemy. Wyrównujemy całość i wstawiamy do lodówki na chwilę.
Gdy już lekko się schłodzi wierzch smarujemy masą kajmakową zmiksowaną z masłem (uważać by była już gęsta i w miarę sztywna, bowiem płynny kajmak może nam wsiąknąć w blat). Boki smarujemy ubita kremówką i obsypujemy orzechami włoskimi. Dodatkowo można wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)


 





a tutaj tort kajmakowy w bardziej odświętnym wydaniu :)

 

22 komentarze:

  1. wow! jak piękny, jak smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały! Smacznie wygląda i bardzo elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie i na pewno był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i orzechy i kajmak, więc....przepis zachowuję na kiedyś do przetestowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cuda! I do tego jakie pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  6. istne cudo:)
    jak z cukierni:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieknie wyglada, a smaki takie, jakie lubie :))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow jaki wspaniały tort.Poproszę kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczny! i na pewno przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale się zrobiłam głodna, bo marzę o takim torcie jak Twój :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest cudowny. Nie mam okazji póki co, ale przy najbliższej możliwej skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny! Moje ulubione smaki! Och, porywam cały!!!
    Pozdrawiam pełna zachwytu!

    OdpowiedzUsuń
  13. JEJ! Jakie cudo, wygląda i zapewne smakuje rewelacyjnie, po prostu mistrzostwo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana bardzo się cieszę, że Ci smakował. :) Wygląda pięknie! A w tej wersji bardziej odświętnej po prostu cudny! I te motylki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda cudownie, w obu wersjach :) A smakować musi bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowny tort:) Chcialabym go zrobic Mamie na urodzny:) czy moge go ozdobic masa cukrowa???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tylko nie wiem czy wówczas całość nie wyjdzie zbyt słodka ;)

      Usuń
  17. Czy konfitura np z wiśni też by pasowała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie jest mocno słodka. Porzeczkowa jednak zdecydowanie lepiej pasuje ;)

      Usuń
  18. Poproszę o instrukcję wykonania zdobienia tortu w wydaniu odświętnym? Czy wystarczy zwykła szpryca i umiejętności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy szpryca (tylka 1m wilton) Zdolności nie wymaga :) Tylką zawijasz coś na wzór róży miejsce w miejsce ;)

      Usuń