Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


14 lipca 2012

Likier karmelowo-kakaowo-kawowy z nutką orzecha




Dzisiaj zapraszam Was na pyszny likier przypominający w smaku Baileys, ale z dodatkowym orzechowo-kakaowym posmakiem :). Idealnie sprawdzi się jako trunek w kieliszku na babskich wieczorkach lub jako doskonały dodatek do deserów i ciast.  Przepis pochodzi z bloga Słodkie Fantazje, zdecydowałam się jednak zamienić mleko skondensowane na smakową masę kajmakową. Polecam baaaardzo :)


Składniki na ok 900 ml likieru:
400g gotowej masy kajmakowej orzechowej
1 szkl irlandzkiej whisky
1 szkl śmietanki kremówki (może być też pół na pół z mlekiem lub samo mleko w wersji light)
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 płaskie łyżki kakao


Wszystkie składniki zmiksować bardzo dokładnie blenderem. Przelać do butelki i odstawić na kilka dni celem "przegryzienia się". Likier przechowywać w lodówce ok 2 mies.
Smacznego :)


 
 

7 komentarzy:

  1. Musi być pyszny.. i przydatny do nasączania ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też zawsze trochę modyfikuję przepisy:) Likier wygląda super, szkoda, że nie mogę jeść orzechów:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, obłędne ! A właśnie poszukiwałam likieru o kawowym posmaku, bo potrzebny mi do babeczek, a kupować nie chcę :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Eliza pięknie wyglada i super, że troche go zmodyfikowałaś :), dzieki temu powstał pewnie zupełnie inny smak :)) I nie mam najmniejszych wątpliwosci, ze też jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej,jaki on musi być pyszny! Piękne zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy bardzo czuć whisky? Szczerze jej nie znoszę. Można zastąpić wódką? Czymś innym?

    OdpowiedzUsuń