Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


31 stycznia 2013

Bałagan w Eton - Eton Mess




Jeden z moich ulubionych deserów.... no bo wiecie że kocham bezy ;) Bałagan w Eton to nic innego jak Pavlova podana w pucharku :) Taka jest zresztą geneza powstania tego deseru. Ponoć w miejscowości Eton gdy podawano pavlovą kelner się wywrócił. By uratować sytuację kucharz pozbierał co się cało do pucharków i tak podano deser, który do dziś cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Najczęściej robi się go z truskawek, ale doskonale smakuje również z innymi owocami. Przepis Nigelli. Ale robić mozna z dowolnych proporcji :) Polecam baaardzo :)

Składniki:
500g truskawek
2 łyżeczki cukru pudru
500ml śmietany kremówki 36%
garść średnich bezików np domowych (klik)
ocet balsamiczny (opcjonalnie)

ponadto:
syrop truskawkowy lub malinowy do dekoracji (opcjonalnie)
kilka bez do dekoracji

Truskawki umyć odszypułkować i pokroić na kawałki oraz zasypać cukrem pudrem (jeśli są mrożone przelać wrzątkiem na sitku i rozmrozić na talerzu. Odlać nadmiar soku).
Śmietanę ubić na sztywno a bezy pokruszyć na mniejsze i większe kawałki. Ok.1/5 truskawek odłożyć do dekoracji a resztę wymieszać ze śmietaną i bezami. Przełożyć do pucharków. Na wierzch położyć wcześniej odłożone owoce. Można lekko skropić octem balsamicznym (niekoniecznie). Udekorować bezikiem i listkiem mięty. Ponieważ ja korzystałam w całości z mrożonych owoców darowałam sobie wykładanie ich części na wierzch i całość wmieszałam do śmietany. 
Smacznego :)




 
 
 
 

30 stycznia 2013

Marchewka z porem duszona w białym winie




Dawno nie było nic wytrawnego na blogu. Postanowiłam to nadrobić. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszną marchewkę duszoną razem z porem w białym winie..... Pyszności. Przepis mam od Ewy która na Facebooku podzieliła się nim ze mną :) Dziękuję Ci w tym miejscu bardzo, a Wam polecam baaardzo :)


Składniki:
4-5 średnich marchewek
1 duży lub 2 mniejsze pory (ok 20cm białej części)
3/4 szkl białego wytrawnego wina
2-3 łyżeczki cukru
sól, pieprz
2-3 łyżki masła


Półtorej łyżki masła rozgrzać w rondlu, a na gorące wrzucić obrane i pocięte na ukośne plastry marchewki. Wymieszać, przykryć i dusić 10 minut. W tym czasie jasne umyte części porów pokroić w cieniutkie słupki (w julien) o długości ok 5 cm. Dorzucić do marchewki, dodać wino, sól i pieprz przykryć i dusić al dente aż całe wino odparuje. Po tym czasie zdjąć pokrywkę dodać cukier i chwilkę karmelizować. Dodać 1 łyżkę masła chwilkę podsmażać i ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego :)



 
 
 
 

29 stycznia 2013

Smażone mrowisko




Już w zeszłym roku miałam ochotę zrobić mrowisko, ale nie zdążyłam się wyrobić przed tłustym czwartkiem :) W tym roku zaczęłam wszystko wcześniej ;) Czym jest mrowisko.... Jada się go głównie na Podlasiu. Jest to coś w rodzaju chrustu.....Kawałki cieniuteńko rozwałkowanego ciasta krojone w dowolne nieregularne kształty, smażone w głębokim tłuszczu, ułożone w kopczyk na kształt mrowiska na koniec polane syropem na bazie miodu i masła. Całość posypana makiem i rodzynkami.... Pyszności.... Przepisów jest kilka ja się oparłam na tym, tym i tym a to co powstało jest wypadkową tych trzech przepisów..... Można też upiec je wg tradycyjnego przepisu na faworki który już pojawił się na blogu tutaj (klik).  Polecam baaardzo :)


Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
4 jajka
szczypta soli
25 ml rumu

wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na minimum 30 minut. Ciasto musi odpocząć.
Po tym czasie rozwałkowujemy je bardzo cieniuteńko (1mm) i kroimy w dowolne nieregularne kształty. Należy całe ciasto rozwałkować i pokroić zanim rozpoczniemy smażenie bo robi się to błyskawicznie i łatwo wówczas coś przypalić ;)
Usmażone kawałeczki odkładamy na tacę wyłożona ręcznikiem papierowym do osuszenia.

wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić gładkie ciasto 3 min/interwał Ciasto zawinąć w folię i odstawić na minimum 30 minut. Ciasto musi odpocząć.
Po tym czasie rozwałkowujemy je bardzo cieniuteńko (1mm) i kroimy w dowolne nieregularne kształty. Należy całe ciasto rozwałkować i pokroić zanim rozpoczniemy smażenie bo robi się to błyskawicznie i łatwo wówczas coś przypalić ;)
Usmażone kawałeczki odkładamy na tacę wyłożona ręcznikiem papierowym do osuszenia.


Składniki na syrop:
50ml wody
20-30g masła
1 łyżka cukru
150g miodu

ponadto:
mak i rodzynki do posypania

wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na syrop podgrzać w rondelku do rozpuszczenia i pogotować na małym ogniu jeszcze ok 7 minut. Zgasić i przestudzić ale nie całkowicie.

*Można tez zrobić syrop z mniejszej ilości miodu (60g), a więcej dodać cukru (2 szk). Pomijamy wówczas wodę a ilość masła zwiększamy do 200g :) Ja postanowiłam jednak nieco odchudzić syrop ;) 

wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki syropu umieścić w naczyniu i podgrzewać 70st/8min/obr2


Na dużym talerzu ułożyć pierwszą warstwę usmażonego ciasta, polać syropem, posypać makiem i rodzynkami. Na tym ułożyć kolejną warstwę i znów polać syropem i posypać i tak do wyczerpania składników. Odstawić do zastygnięcia.
Taki kopczyk można przechowywać nawet do miesiąca a mrowisko nic nie straci na swojej chrupkości, ale konia z rzędem dla kogoś komu się to uda i nie zje go wcześniej ;)
Smacznego :)


 
 
 
 

28 stycznia 2013

Chałka na bazie mascarpone




Cudowna, pachnąca, mięciuteńka.... obłędna....  Moje dzieci kochają drożdżowe wypieki pod każdą postacią :) Ta chałka zniknęła w tak ekspresowym tempie że bałam się że coś im się stanie ;) Przepis znaleziony na blogu Mój kuchenny Świat. Polecam baaardzo :)


Składniki:
500g mąki
100 ml letniego mleka
150g serka mascarpone
2 jajka
1 żółtko
60g masła
1 łyżka miodu
42g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
cukier brązowy i mak do posypania lub kruszonka

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru


Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobić



Drożdże z łyżeczką cukru i miodem rozpuścić w letnim mleku i odstawić na ok 10 min aż "ruszą"
Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku a następnie po łyżeczce serka mascarpone cały czas ubijając. Rozpuszczone masło wymieszać dokładnie z miodem i wystudzone wlewać powoli do masy. Na koniec dosypywać mąkę ze szczyptą soli  i drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyłożyć je do naoliwionej miski i zostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyjmujemy na stolnicę, krótko wyrabiamy i formujemy koło o średnicy ok 28 cm które przenosimy na blachę do pieczenia (ta z wyposażenia piekarnika) wyłożoną matą lub papierem do pieczenia
Na środku docisnąć szklankę tak by mocno zaznaczyć kółko. Nożem pociąć promieniście na 10-12 równych części. Każdą z części wywinąć (tak jak na zdjęciu). Odstawić na ok 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie chałkę posmarować pozostałym roztrzepanym białkiem (lub jeśli wolimy wziąć całe jako i roztrzepać). Posypać brązowym cukrem, a środek makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 25-30 minut do zezłocenia do tzw. "suchego patyczka"
Chałkę można posypać dowolnymi dodatkami: siekanymi orzechami, migdałami lub kruszonką.
Smacznego :)
 


 
 
 
 

27 stycznia 2013

Moje pasje w konkursie na Blog Roku 2012



Kochani jak pewnie część z Was już zauważyła blog Moje pasje bierze udział w konkursie na Bloga Roku 2012…. Startuję w kategorii „Zdrowie i kulinaria” z numerem 00330 ….. Zdecydowałam się na jego zgłoszenie w ostatniej chwili za namową Rodzinki…. Wierzą we mnie bardzo mocno… Ja tej wiary potrzebuję bo jakoś w samej sobie trudno mi ją znaleźć….

Jeśli lubicie mój blog i uważacie że decyzja o wzięciu udziału w konkursie była słuszna bardzo proszę dajcie o tym znać wysyłając SMS-a na nr: 


7122 o treści D00330 

 Koszt SMS-a to 1,23 PLN

a dochód zostanie przekazany na integracyjno - rehabilitacyjne obozy dla dzieci z ubogich rodzin i dzieci niepełnosprawnych.  Potrzebuję Waszych głosów…. 
Głosować można do 31 stycznia (czyli do czwartku) do godz.12:00
Do kolejnego etapu przechodzi pierwsze 10 blogów z największą ilością głosów….

Ja wierzę w Was…. Jeśli wy wierzycie we mnie to jest szansa… ;)

Dziękuję Wam pięknie i pozdrawiam ciepło :)
 

 

Pączki z Nowego Orleanu - Donuts NOLA (Nowy Orlean Luizjana)



Tradycyjne pączki z Nowego Orleanu pokryte grubą warstwa cukru pudru. Różnią się od naszych zarówno kształtem (te są kwadratowe) jak i smakiem.... Wychodzą bardziej .... chrupiące zewnątrz. Zniknęły błyskawicznie :)  Przepis znaleziony tutaj (klik). Jeśli jeszcze nie jedliście to polecam baaardzo. Warto je wypróbować chociażby podczas karnawału :)


Składniki:
550g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
60g cukru
1 jajko
300g mleka
30g masła roztopionego

ponadto:
cukier puder do posypania
olej do smażenia


Wszystkie składniki ciasta bardzo dobrze wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski, przykryć  i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Po tym czasie odgazować (wsadzić pięść do miski i 2-3x wbić w ciasto). Miskę ponownie przykryć i wstawić tym razem do lodówki na 1 godz.
Po tym czasie wyjąć i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na grubość ok 0,5cm
Wycinać kwadraty o wielkości 5x5cm Powinno nam wyjść ok 24-26 szt (ja część zrobiłam też mniejszych 3x3 oraz część prostokątów 3x4). Odstawić na 10-15 min do leciutkiego napuszenia.
Smażyć na rozgrzanym oleju. Najpierw ok. 2 min z jednej strony a następnie z drugiej. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe grubo posypać cukrem pudrem
Smacznego :)

 
 
 

25 stycznia 2013

Golonka pieczona w piwie





Uwielbiam golonkę pieczona w piwie... Nie robię jej zbyt często.... a w zasadzie robię ją rzadko ze względu na kaloryczność ale jak już zrobię nie mogę się jej oprzeć... Przepyszna, z cudowną skórką i obłędnie mięciuteńkim mięskiem.. z duuuża ilością musztardy.... Uwielbiam :) 
Dzisiaj zapraszam Was na golonkę po mojemu :) Ja robię ja tak właśnie - może i Wam posmakuje :)
Polecam i to baaaardzo :)


Składniki do gotowania:
2 golonki przednie (ok 2 kg)
1,5-2 l bulionu drobiowego
250 ml jasnego piwa
2 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera (taki wielkości większej ćwiartki jabłka)
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki domowej vegety (klik)


Golonki umyć i jeśli tego wymagają opalić. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić wzdłuż na cztery. Cebule obrać i przekroić wzdłuż na pół. Obrany czosnek pokroić w plasterki.Wrzucić do garnka dodać wszystkie składniki. Uzupełnić wodą tak by golonki były przykryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie golonkę wystudzić nie wyjmując z wywaru.


Składniki do pieczenia:
1/2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
250 ml jasnego piwa
kminek mielony lub w ziarnach
papryka słodka
rozmaryn
tymianek
wywar w którym gotowało się golonko


Miód i sos sojowy dobrze rozetrzeć w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić golonki i dokładnie natrzeć. Skórkę ukośnie ponacinać w kilku miejscach.  Zalać piwem i uzupełnić wywarem do połowy wysokości golonki. Wierzch golonki posypać lekko papryką słodką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 200 stopni. Gdy osiągnie tą temp. piec (grzałka góra dół) bez przykrycia 15 minut . Po tym czasie zmniejszyć temp do 180 stopni i piec 1godz i 45 minut (105 min) co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie golonkę skropić oliwą z atomizera,  przełożyć naczynie możliwie jak najbliżej górnej grzałki i ustawić opiekanie na ok 10 minut (lub dłużej) Skórka ma się ładnie zarumienić. Po tym czasie golonko jest idealnie upieczone, a mięso tak mięciutkie że samo odchodzi. Gotową golonkę podawać koniecznie z chrzanem i musztardą popijając piwem. Smacznego :)


 


 

24 stycznia 2013

Bozener Crostoi - pyszne kwadraciki



Pyszne i błyskawiczne małe kwadraciki. Mimo że troszkę tak wyglądają to nie smakują jak tradycyjne pączki. Bardziej przypominają chrust chyba albo to coś tak pomiędzy ;) Małe słodkie maleństwa które znikają błyskawicznie a najlepiej smakują jeszcze na ciepło ;) Pamiętajcie by ciasto było cieńko rozwałkowane wówczas nie wyjdą "gumowate". Z podanych proporcji wyjdzie Wam wielka miska kwadracików. Przepis znaleziony na blogu Śladami Słodkiej Babeczki. Polecam Wam bardzo :)


Składniki:
400g maki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
30g masła
50g cukru
szczypta soli
2 jajka
125 ml mleka
1 kieliszek wódki

ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2mm Wycinać kwadraty ok. 3x3 cm
Smażyć w nagrzanym oleju do temp 175 stopni na złoto z obydwu stron. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy do osuszenia. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :)
 
 
 
 
 

23 stycznia 2013

Tort cappuccino




No i kolejny rok za mną... To niesamowite jak ten czas szybko leci... Dopiero byłam małą dziewczynką... pamiętam swoje kokardki we włosach... i mojego futrzanego kota z oczami z guzików... To było tak niedawno... a ja dzisiaj dmucham blisko 40 świeczek na torcie.... wierzyć się nie chce....
Nie świętowałam tego dnia szczególnie... Nie było imprezy i szampana.... ale był torcik z rodzinką.... :) Skromny, niepozorny, ale za to jaki pyszny :) Błyskawicznie się go robi a smakuje fantastycznie.
Przepis jakiś czas temu wpadł mi w oko u Kasi na stronie Słodkie fantazje.... Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki na biszkopt:
6 jajek
2/3 szkl. cukru
2/3 szkl mąki pszennej tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej


Białka ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier nadal ubijając. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Następnie kolejno dodajemy żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane i wymieszane mąki.
Tortownicę (o średnicy 22 cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut w temp 175-180 stopni. Po upieczeniu wyjąć i z wysokości ok 60 cm upuścić biszkopt w blaszce na podłogę. Wstawić ponownie do wyłączonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony przekroić wzdłuż na 3 blaty.


Składniki na poncz:
1 szkl. wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek wódki
2-3 łyżeczki cukru

Kawę i cukier rozpuścić we wrzątku. Wystudzić. Do przestudzonego dodać wódkę i wymieszać.


Składniki na krem:
600g mocno schłodzonej kremówki 36%
40g cappuccino w proszku waniliowego lub innego ulubionego
3-4 łyżki cukru pudru

ponadto:
płatki migdałów do dekoracji 
lub wiórki z białej i mlecznej czekolady


Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder i cappuccino. Schłodzić przez chwilę a następnie 1/4 masy odłożyć do dekoracji.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy i naponczować. Posmarować warstwą kremu i przykryć kolejnym blatem. Również go naponczować i posmarować kremem. Na wierzch dajemy ostatni naponczowany blat. Wierzch i boki dekorujemy pozostałym kremem. Boki obsypujemy płatkami migdałów lub wiórkami białej czekolady.
Smacznego :)


 
 
 

22 stycznia 2013

Sufganijot z delikatnym waniliowym kremem (pączki na Chanuka)




Przepyszne mini pączusie  Sufganijot zwane "Kulkami Światła"smażone tradycyjnie na Święto Chanuka. Jeśli nie macie cierpliwości do tradycyjnych drożdżowych ten przepis powinien Wam przypaść do gustu. Powinien smakować również wielbicielom pączków hiszpańskich (klik) gdyż robi się je podobnie :)
Przepis znaleziony tutaj (klik) . Miałam wątpliwości czy uda się przetłumaczyć, ale wyszło pysznie więc polecam baaardzo :)

Składniki na pączki:
125g mleka
125g wody
125g masła
1 płaska łyżeczka soli
140g przesianej mąki pszennej tortowej
4 jajka

ponadto:
olej do smażenia 
cukier puder do posypania lub obtoczenia

Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Zdjąć z ognia wsypać przesianą mąkę i dokładnie zmiksować. Ponownie postawić na gaz i ciągle mieszając podgrzewać do momentu aż powstanie nam gładkie, świecące ciasto. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno jajka.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść zgarniając delikatnie palcem z łyżeczki małe kulki. Nie za dużo bo mocno rosną ;) Układać na ręczniku papierowym do osuszenia z tłuszczu.

Składniki na krem:
500 ml mleka
4 żółtka
60g mąki kukurydzianej
100g cukru
1 laska wanilii

300 ml mleka zagotować razem z ziarenkami wanilii. Żółtka, mąkę kukurydzianą, cukier i resztę mleka zmiksować. Wlać na gotujące się mleko i ugotować. Wystudzić.
Kremem napełniać przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego z odpowiednią końcówką.
Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)



 
 
 

21 stycznia 2013

Ciasto a'la tarta kakaowa z kremem pomarańczowym i orange curd





Pyszne nieskomplikowane ciacho do popołudniowej kawki. Doskonała propozycja, którą udało mi się znaleźć w książce "Ciasta i desery". Mięciutki mocno kakaowy spód z delikatnym , nie za słodkim kremem o cudownym smaku pomarańczy... z chrupiącymi płatkami czekolady... Pysznie.... Polecam Wam baaardzo :)



Składniki na ciasto:
2 jajka
200g cukru
100g margaryny
1/2 szkl. wody
170g mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę . Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Margarynę rozpuścić razem z wodą w rondelku.
Do utartych jajek powoli wsypujemy przesianą mąkę i wodę z tłuszczem naprzemiennie.
Formę do tarty ( takiej jak ta (klk) o średnicy 27 górą a 24) dołem wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć. Pozostawić jeszcze 5-10 minut w blaszce a następnie wyłożyć do góry dnem na dużą blachę do pieczenia wyłożoną mata lub papierem do pieczenia. Wystudzić.


Składniki na krem:
1 jajko
3/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. śmietany kremówki 36%

ponadto:
kilka łyżek orange curd (klik)
płatki czekoladowe do posypania


Jajko, sok, cukier i mąkę ziemniaczaną dokładnie roztrzepać. Wlać do rondelka i podgrzewać do momentu aż zgęstnieje. Wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować delikatnie z kremem pomarańczowym i wyłożyć na wcześniej podpieczone ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni.
Wyjąc wystudzić. Wierzch polać orange curd i posypać płatkami czekoladowymi.
Smacznego :)


 
 
 

20 stycznia 2013

Chałka z kruszonką








Szybciutka w przygotowaniu.... pyszna.... Chodziła za mną od dłuższego czasu.... Chałka już pojawiła się blogu tutaj (klik). Dzisiejsza wersja jest równie dobra, ale przygotowuje się ją szybciej.
Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie - Thermomix na każdy dzień" Polecam baaardzo :)

Składniki:
2 żółtka
1 jajko
100g masła
150 ml mleka
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobić
 
ponadto:
1 jajko roztrzepane do posmarowania


wykonanie thermomix:
do naczynia włożyć jajko, żółtka, masło, mleko i cukry i wymieszać 1,5min/temp. 50/obr. 5 Następnie dodawać kolejno pozostałe składniki wg kolejności i wyrobić 3 min./interwał
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć na oprószoną mąka stolnicę leciutko wyrobić i podzielić na trzy części. Uformować wałeczki z których zapleść warkocz. Jeśli wałeczki zrobimy dłuższe a węższe wówczas można warkocz połączyć dodatkowo końcami tworząc wieniec.
Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na ok. 25 minut. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 180-200 stopni na złoto.

wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. (masło powinno być rozpuszczone). 
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć na oprószoną mąka stolnicę leciutko wyrobić i podzielić na trzy części. Uformować wałeczki z których zapleść warkocz. Jeśli wałeczki zrobimy dłuższe a węższe wówczas można warkocz połączyć dodatkowo końcami tworząc wieniec.
Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na ok. 25 minut. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 180-200 stopni na złoto.
Smacznego :)