Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


7 czerwca 2012

Włoskie migdałowe ciasteczka



Przepyszne ciasteczka migdałowe w smaku bardzo przypominające makaroniki. Zniknęły tak szybko że ledwo zdążyłam zrobić im zdjęcie. Idealne, słodkie, mocno wciągające. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki. Polecam wam baaardzo :)


Składniki:
3 białka*
300g zmielonych migdałów
300g cukru pudru + do obtoczenia
1 łyżka miodu lub golden syrupu
do nadzienia: dowolne konfitury, lemon curd, kawałki lub płatki migdałowe itp.

*białka raczej z mniejszych jajek. Jeśli będą zbyt duże masa ciasteczkowa wyjdzie zbyt rzadka i rozpłynie się w pieczeniu na płaski placuszek. Nie ujmuje to smaku ciastek, ale wpływa na ich wygląd ;)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką plastyczną masę i odstawić do lodówki celem schłodzenia na 30 min. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze pudrze. Układać na wyłożonej matą do pieczenia blaszce. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia i układać w nich płatki migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego :)





9 komentarzy:

  1. cudne! ale mi narobilas smaka))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają ślicznie, jak malowane, piękne....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie popękane,śliczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ piękne Ci wyszły, wyglądają bajecznie :

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie popekane i na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam je już kilka razy w... cukierniach! Ale nie były takie ładne. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! Zarówno ciasteczka jak i zdjecia... nie mogę się napatrzeć! Ale Ty czarujesz, Kochana!

    OdpowiedzUsuń