Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


7 czerwca 2012

Włoskie migdałowe ciasteczka



Przepyszne ciasteczka migdałowe w smaku bardzo przypominające makaroniki. Zniknęły tak szybko że ledwo zdążyłam zrobić im zdjęcie. Idealne, słodkie, mocno wciągające. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki. Polecam wam baaardzo :)


Składniki:
3 białka*
300g zmielonych migdałów
300g cukru pudru + do obtoczenia
1 łyżka miodu lub golden syrupu
do nadzienia: dowolne konfitury, lemon curd, kawałki lub płatki migdałowe itp.

*białka raczej z mniejszych jajek. Jeśli będą zbyt duże masa ciasteczkowa wyjdzie zbyt rzadka i rozpłynie się w pieczeniu na płaski placuszek. Nie ujmuje to smaku ciastek, ale wpływa na ich wygląd ;)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką plastyczną masę i odstawić do lodówki celem schłodzenia na 30 min. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze pudrze. Układać na wyłożonej matą do pieczenia blaszce. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia i układać w nich płatki migdałów lub po odrobinie konfitury. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego :)





11 komentarzy:

  1. cudne! ale mi narobilas smaka))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają ślicznie, jak malowane, piękne....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie popękane,śliczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ piękne Ci wyszły, wyglądają bajecznie :

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie popekane i na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam je już kilka razy w... cukierniach! Ale nie były takie ładne. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! Zarówno ciasteczka jak i zdjecia... nie mogę się napatrzeć! Ale Ty czarujesz, Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy do csta dodajemy ta konfiture,i w jakiej ilosci. Dziejuje ză odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konfiturę dodajemy jako nadzienie. Nie do ciasta tylko jak się juz zrobi trzonkiem wgłębienie to do części mozna dać po odrobince konfitury na środek a do części płatki migdałów :)

      Usuń