Wspaniały piernik. Idealnie mięciuteńki i wilgotny, a jednocześnie o zwartym środku. Przełożony powidłami śliwkowymi z delikatnym aromatem kawy i dodatkowo oblany pyszną polewą z mlecznej czekolady. Można chcieć czegoś więcej? Mój tata, który jest smakoszem wszelakich pierników, zatwierdzał go osobiście :) Błyskawiczny w wykonaniu. Trzymany w szczelnie zamkniętym pojemniku pozostanie miękki jeszcze przez kilka dni. Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku. Polecam baaaardzo :)
Składniki:
125 g masła
250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
250 ml (1 szklanka) mleka
2 jajka
300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)
do przełożenia:
kilka łyżek powideł śliwkowych
125 g masła
250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
250 ml (1 szklanka) mleka
2 jajka
300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)
do przełożenia:
kilka łyżek powideł śliwkowych
Polewa:
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36%
1 łyżka kawy zbożowej np. Inki
100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksówkę (12x25) dokładnie natłuścić i wysypać boki i dno kaszą manną.
W szerokim rondlu rozgrzać : masło, cukier. Dokładnie wymieszać a następnie dodać: miód, powidła, przyprawy i wymieszać raz jeszcze. Uważać bo nagrzewa się bardzo mocno. Zdając z ognia odczekać minutkę i dodawać kolejno: sodę, mleko, kawę zbożową i roztrzepane jajka. Wszystko bardzo szybko wymieszać (uważać bo masa będzie się pieniła). Następnie szybko dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".
Następnie wyjąc i ostudzić. Zimny piernik przekroić wzdłuż 1 lub 2x i posmarować powidłami śliwkowymi. Całość polać polewą.
W rondelku zagotować śmietanę. Zając z ognia, dodać kawę oraz połamana w kawałeczki czekoladę. Dobrze wymieszać na gładko. Przestudzić i polać piernik.
Smacznego :)
jej jaki piękny... zjadłabym kawałek takiego piernika
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląd!!!
OdpowiedzUsuńAle pyszny ten piernik ! Cudownie i apetycznie wygląda. Mniam:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, też chciałam go robić, ale czasu już zabrakło :)
OdpowiedzUsuńPiernik prezentuje się wspaniale, ale chyba Ci się przepis nie dodał (czy mi się nie wyświetla?)
OdpowiedzUsuńnie wiem dlaczego Ci się nie wyświetla... Może jakas chwilowa awaria blogspotu... Przepis jest tutaj: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/12/piernik-z-nuta-kawowa-przekadany.html i Twój komentarz jest właśnie pod przepisem widoczny ;)
UsuńJuz powinno być dobrze :)
UsuńTak, teraz dobrze, wszystko się wyświetla :D Piernik zapisuję bo strasznie mi się podoba :)
UsuńTeż kiedyś natknęłam się na ten przepis na Kwestii smaku i skomentuję krótko: jest rewelacyjny, robiłam już go 3 razy i za każdym razem wychodzi przepyszny, naprawdę polecam!
OdpowiedzUsuńRobilam już 2 razy polecam, pyszny
OdpowiedzUsuńCzy zamiast inki można dodać kakao?
OdpowiedzUsuń