Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


14 marca 2012

Chleb owsiany z jabłkami, kminem rzymskim i tymiankiem



Pyszny chleb o troszkę szokującym składzie... Błyskawiczny w przygotowaniu długo cieszy smakiem i zachowuje świeżość. Idealnie mięciuteńki, sprężysty i wilgotny środek. Jeśli nie lubimy zdecydowanego aromatu ziół w chlebie można tymianek zastąpić w całości kminkiem, sezamem lub np czarnuszką. Przepis pochodzi z książki "Miodowy tydzień z thermomixem". Polecam baaardzo :)


Składniki:
300ml gorącej wody
90g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)
220g obranych jabłek
40g drożdży
1 łyżeczka cukru
380g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka kminu rzymskiego

do posmarowania:
1 roztrzepane jajko
odrobina kminu rzymskiego i tymianku


wykonanie thermomix:
Płatki zalać gorącą woda i odstawić na 10 minut. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na chwilę.
Jabłka rozdrobnić-10s/obr.4. Zgarnąć ze ścianek, dodac namoczone płatki, drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać 2 min./obr.Interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrebami blachy (30x12) i odstawić do podrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Podrośnięte ciasto Posmarować jajkiem, posypać kminem i tymiankiem i piec ok 30-40 min. Studzić na kratce.

wykonanie tradycyjne:
Płatki zalać gorącą woda i odstawić na 10 minut. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na chwilę. Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Dodać namoczone płatki, drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej otrebami blachy (30x12) i odstawić do podrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Podrośnięte ciasto Posmarować jajkiem, posypać kminem i tymiankiem i piec ok 30-40 min. Studzić na kratce.
Smacznego :)








9 komentarzy:

  1. Skład tego chleba jest bardzo ciekawy.Nie szokuje mnie,bo piekłam już chleby z najróżniejszymi produktami.
    Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo, bardzo pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. sład fantastyczna, a nie szokujący :) musi być wyborny

    OdpowiedzUsuń
  4. Kanapeczka i chlebus rownie pysznie sie prezentuja....!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie tam nie szokuje, a raczej zachęca! :) Wspaniałe składniki i sam chleb wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ah, musi być pyszny, te smaki i aromaty, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach jaki zdrowy! Pychota!

    OdpowiedzUsuń