Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 stycznia 2013

Smażone mrowisko




Już w zeszłym roku miałam ochotę zrobić mrowisko, ale nie zdążyłam się wyrobić przed tłustym czwartkiem :) W tym roku zaczęłam wszystko wcześniej ;) Czym jest mrowisko.... Jada się go głównie na Podlasiu. Jest to coś w rodzaju chrustu.....Kawałki cieniuteńko rozwałkowanego ciasta krojone w dowolne nieregularne kształty, smażone w głębokim tłuszczu, ułożone w kopczyk na kształt mrowiska na koniec polane syropem na bazie miodu i masła. Całość posypana makiem i rodzynkami.... Pyszności.... Przepisów jest kilka ja się oparłam na tym, tym i tym a to co powstało jest wypadkową tych trzech przepisów..... Można też upiec je wg tradycyjnego przepisu na faworki który już pojawił się na blogu tutaj (klik).  Polecam baaardzo :)


Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
4 jajka
szczypta soli
25 ml rumu

wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na minimum 30 minut. Ciasto musi odpocząć.
Po tym czasie rozwałkowujemy je bardzo cieniuteńko (1mm) i kroimy w dowolne nieregularne kształty. Należy całe ciasto rozwałkować i pokroić zanim rozpoczniemy smażenie bo robi się to błyskawicznie i łatwo wówczas coś przypalić ;)
Usmażone kawałeczki odkładamy na tacę wyłożona ręcznikiem papierowym do osuszenia.

wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić gładkie ciasto 3 min/interwał Ciasto zawinąć w folię i odstawić na minimum 30 minut. Ciasto musi odpocząć.
Po tym czasie rozwałkowujemy je bardzo cieniuteńko (1mm) i kroimy w dowolne nieregularne kształty. Należy całe ciasto rozwałkować i pokroić zanim rozpoczniemy smażenie bo robi się to błyskawicznie i łatwo wówczas coś przypalić ;)
Usmażone kawałeczki odkładamy na tacę wyłożona ręcznikiem papierowym do osuszenia.


Składniki na syrop:
50ml wody
20-30g masła
1 łyżka cukru
150g miodu

ponadto:
mak i rodzynki do posypania

wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na syrop podgrzać w rondelku do rozpuszczenia i pogotować na małym ogniu jeszcze ok 7 minut. Zgasić i przestudzić ale nie całkowicie.

*Można tez zrobić syrop z mniejszej ilości miodu (60g), a więcej dodać cukru (2 szk). Pomijamy wówczas wodę a ilość masła zwiększamy do 200g :) Ja postanowiłam jednak nieco odchudzić syrop ;) 

wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki syropu umieścić w naczyniu i podgrzewać 70st/8min/obr2


Na dużym talerzu ułożyć pierwszą warstwę usmażonego ciasta, polać syropem, posypać makiem i rodzynkami. Na tym ułożyć kolejną warstwę i znów polać syropem i posypać i tak do wyczerpania składników. Odstawić do zastygnięcia.
Taki kopczyk można przechowywać nawet do miesiąca a mrowisko nic nie straci na swojej chrupkości, ale konia z rzędem dla kogoś komu się to uda i nie zje go wcześniej ;)
Smacznego :)


 
 
 
 

7 komentarzy:

  1. wygląda bardzo ciekawie, pierwszy raz widzę coś takiego. Pierwszą myślą było jak popatrzyłam na zdjęcie, że ktoś zrobił nieregularny chrust:) aż tak bardzo się nie pomyliłam. Też zamierzam w tym roku wcześniej wziąć się za pączki bo w zeszłym roku ledwo się wyrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. rónież przyhotowuję Mrowisko tradycyjnie nankarnawał lub święta. Polecam się:
    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwsze słyszę o czymś takim, fajnie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie,już nie mogę się doczekać tłustego czwartku!!!! Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chetnie wbilabym w takie mrowisko nie tyle kij, co paluchy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwe mrowisko wyglada inaczej i inaczej smakuje.Technika wyrabiania samego ciasta jest inna przez co ciasto zyskuje na kruchosci i na niepowtazalnym smaku.A masa to jest prawdziwa sztuka do ugotowania,która zaraz [dosłownie] po polaniu na ciasto mozna schrumkać ze smakiem .Dla mnie wszystkie przepisy dotychczas przeczytane w internecie to poprostu faworki.

    OdpowiedzUsuń