Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 marca 2013

Domowa masa kajmakowa - Dulce de Leche



Myślę, że ten przepis przyda się wszystkim którzy lubią masę kajmakową. Zapewniam Was, że domowa jest cudownie kremowa i delikatna w smaku... Idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, ciast lub mazurków na Święta Wielkanocne. Dzisiaj proponuję Wam dwie wersje: jedną dla cierpliwych i drugą dla zabieganych. Przepis znaleziony na blogu Twoje&moje. Polecam baaardzo :) 


Wersja dla cierpliwych:
500ml dobrego tłustego mleka 3,5%
250ml śmietanki 30%
2szkl. cukru
4 łyżki masła

ewentualne dodatki:
laska wanilii
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
posiekane orzechy lub migdały


Mleko, śmietankę i cukier oraz wanilię podgrzać do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie gotować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. (najlepiej robić to w rondlu teflonowym o szerokim dnie i wysokich bokach). Po godzinie wyjąć wanilię i gotować kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i mieć ładny karmelowy kolor. Zdjąć z ognia dodać masło i dobrze rozmieszać. Można masę wzbogacić o dowolne dodatki. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce. 


Wersja szybka:
50ml dobrego tłustego mleka 3,5%
250ml śmietanki 30%
2szkl. cukru
3 łyżki masła

dodatki jak wyżej


Mleko, śmietankę i cukier podgrzać do rozpuszczenia i gotować ok 15 minut. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i mieć ładny karmelowy kolor. Zdjąć z ognia dodać masło i dobrze rozmieszać. Można masę wzbogacić o dowolne dodatki. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)



 
 


21 komentarzy:

  1. Kupiłam raz, zeszło na ciasto ale nic specjalnego. Domowa musi być lepsza, więc spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale jaki gęsty! idealny do nadziewania...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam masę kajmakową więc na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna :) Pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam kiedyś masę kajmakową sama ale jest to pracochłonne i wielką radością odkryłam, że są dostępne gotowe w sklepie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś jak gotowanie krówek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robię domowy kajmak jest o niebo lepszy od kupnego:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie nigdy nie sprawdzi się jako dodatek,nie ma szans ;-)od razu zostaje zjedzona i wylizana :PP

    OdpowiedzUsuń
  9. Po przygodach z domowym karmelem teraz mnie ciągnie do własnoręcznie zrobionego kajmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyprobuje obie - i nic to, ze potem beda musieli mnie przepychac przez drzwi ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robie tą mase już od lat. jest wspaniała!. ja na koniec wciskam jeszcze sok z całej cytryny i zazwyczaj przekładam suche wafle. takie własnorecznie robione wafle smakuja każdemu! i dlugo sa świerze!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, mam takie pytanie jak można długo przechowywać taki przygotowany w domu kajmak zrobionego z mleka 3,2% i masło orzechowe? Proszę o rade....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas znikał od razu albo od razu przygotowywałam masy do ciast ;)
      Myślę że w lodówce do 14 dni raczej nic nie powinno się stać ;) To jest sporo cukru ;)

      Usuń
  13. Witam, wlasnie sprobowalam 2 razy i 2 razy zwazylo. Co robie zle? Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie i wzajemnie :)
      Myślę, że powodem mogła być skwaśniała śmietanka lub mleko. Innej możliwości nie ma. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  14. Ja kupuje mleko zkondensowqne slodzone w puszce. Zalwam woda I gotuje 2 godziny w garnku, puszkq ma byc calkowicie pokryta woda w czasie gotowania.Odstawiam do ostygniecia I mam gotowego Carmelowe cacko.



    OdpowiedzUsuń