Kocham wszystko co kokosowe. Do sernika kokosowego już się przymierzałam czas jakiś, ale chyba żaden do końca do mnie nie przemawiał... aż do dzisiaj.... Sernik ten znalazłam u Kasi na blogu Słodkie fantazje. Jest cudownie kokosowy, a jednocześnie kremowy. Wpasuje się w gust kokoso-maniaków, ale i nie tylko ;) Od dzisiaj jeden z moich ulubionych.... Polecam Wam i to baaardzo :)
Składniki na spód:
220g ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych
100g wiórków kokosowych
50g gorzkiej czekolady
100g masła
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zmiksować dokładnie malakserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Spód wylepić masa ciasteczkową i wstawić do lodówki.
Składniki na pastę kokosową:
200g wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru
Wiórki miksować dokładnie malakserem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre i lepkie dodać cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość powinna nabrać konsystencji gęstej śmietany.
Składniki na masę serową:
700g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być też ser sernikowy)
400ml mleka kokosowego
200ml śmietany kremówki
4 jajka
100g białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej)
pasta kokosowa (ta wcześniej przygotowana)
1 szkl. cukru pudru
100g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Na koniec dodać czekoladę i wiórki kokosowe i zmiksować raz jeszcze. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temp 160-165 stopni (na dolnej półce umieścić blaszkę z wodą). Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Gdy będzie już zimny wstawić na noc do lodówki.
Składniki na krem:
200ml śmietany kremówki
100g serka sernikowego lub homogenizowanego
1-2 łyżki cukru pudru
ewentualnie śmietan fix w razie potrzeby
50g płatków kokosowych do dekoracji
8 szt. pralin raffaello do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Serek wmiksować delikatnie. Kremem posmarować wierzch sernika. Udekorować płatkami kokosowymi i pralinami oraz listkami mięty. Smacznego :)
Słowo "obłędnie"zawsze mnie przekonuje:)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńbajeczny już wiem co upieke na imieniny Bonifacego :D
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam wszystko co kokosowe i kawowe oczywiście. Na pewno zrobię. Ależ mi ślinka leci!
OdpowiedzUsuńAch pięknie wygląda:) A my zajadamy się Pani serniczkiem kawowym - PYCHA!!! Zrobiłam tylko małą zmianę - tzn. połowę masy serowej połączyłam z kawą, chciałam spróbować czy zasmakuje Rodzince, następnym razem cały będzie kawowy :) Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis,na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji:)Mam tak samo uwielbiam wszystko co kokosowe i serniki.Aż ochota mierze na pieczenie od samego patrzenia:))
OdpowiedzUsuńCudowny! Ja też kocham wszystko co kokosowe. Taki sernik to bajka :)
OdpowiedzUsuńWitam.Chcialam zapytac,ktory sernik wg. pani jest lepszy,ten czy drugi rowniez z pani strony"na zimno"? Troche sie boje tamtego,bo w komentarzach wielu osobom nie wyszedl,ale jednak ciekawa jestem ktory lepszy.
OdpowiedzUsuńI jeden i drugi jest pyszny. Ten jest cudownie kremowy i delikatny . Przepyszny! Jeśli jesteś amatorem kokosowych smaków posmakuje Ci na pewno :) Jeśli boisz się zrobić tamten na zimno możesz dla bezpieczeństwa zwiększyć ilość żelatyny np o 1/2 łyżeczki... Pozdrawiam
UsuńWitam, mam pytanie, w tym serniku nie ma mąki. czy on sie trzyma po upieczeniu od tłuszczu z mleka kokosowego i białej czekolady? pozdrawiam. Bo normalnie powinien sie rozpadac.
OdpowiedzUsuńNie rozpada się ;) Brak mąki to nie przeoczenie. Nie do wszystkich serników ją daję. Praktycznie prawie nigdy ;) Czasami tylko 2-3 łyżki budyniu lub mąki ziemniaczanej... Sernik jest zwarty i ma doskonałą konsystencję. Pozdrawiam
Usuńw sumie te zmielone wiórki to jest mąka tego sernika
UsuńJa tylko chciałam napisać, że sernik jest obłędny. Pyszny. Słodki, ale w sam raz. Kokos przyjemny... No obłędny w smaku i prosty w przygotowaniu! Wszystkim smakuje, ja podałam przepis dalej i jest niezawodny :)
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać czy ktoś pokusił się o zrobienie go na dużej blaszce prostokątnej? Może wspaniała Autorka? :) Pozdrawiam!
Ja się pokusiłam w grudniu :) zwiększyłam ilość składników dwukrotnie i również wyszedł :) sernik robiony już przeze mnie wielokrotnie za każdym razem robi furorę :)
UsuńJakie mleko kokosowe dała Pani z puszki czy takie z kartonu np.alpro?
UsuńSerrnik kokosowy bardzo smaczny mi wyszedł proszę o więcej takich przepisów
OdpowiedzUsuńWszyscy napisali, że ciasto wyszło super a moje obecnie w piekarniku ponad czas i dalej cośrodku sie trzesie. Nie wiem juz co mogłam zrobić nie tak :(
OdpowiedzUsuń😜Ja je piokłam dwie godziny nakryte papierem by sie nie poopalało i ciogle sie trzęsło
UsuńZostawiłam na noc w otwartym piekarniku i wtedy doszło do siebie jest bardzo kremowy
400ml mleka kokosowego
OdpowiedzUsuńczy chodzi o to mleczko kokosowe z puszki - do ciasta dodać zawartość puszki całej?
Uwielbiam wszystko co ma wiórki kokosowe.
OdpowiedzUsuńCzy mleko kokosowe to ma być z puszki czy takie z kartonu np.alpro będzie odpowiednie?
Jak długo może stać sernik w lodówce? Planuje jutro zrobić czy na święta będzie zdatne do spożycia?
OdpowiedzUsuńRobiłam jest przepyszny, będę robić na święta. Polecam jest wprost bajecznie pyszny 😊
OdpowiedzUsuńObawiam się że jak ktoś spróbuje, to może nie wytrwać. . 😁
UsuńMogę prosić o przepis na ten sernik na zimno ten robiłam jest pysznych
OdpowiedzUsuńRozumiem że do mamy serowej oprócz zblendowanej mamy kokosowe dosypujemy jeszcze 100 g wiórek kokosowych.
OdpowiedzUsuńCzy mleko może być z kartonika?
Ciasto wyszło bajeczne 😍
OdpowiedzUsuń