Przepis dla spóźnialskich i tych co nie lubią godzinami siedzieć w kuchni i przygotowywać słodkości tłustoczwartkowe ;) Chrust lany robi się w kilka chwil i w podobnym tempie również znika. Cudownie chrupiący, silnie uzależniający :) Przepis znaleziony na Przepisy tradycyjne. Baaardzo Wam polecam :)
Składniki:
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
100 ml mleka
1 kieliszek rumu
140g mąki pszennej
ponadto:
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem i mlekiem. Dodać rum i mąkę i dokładnie zmiksować . Na koniec wmieszać pianę z białek.
W rondlu lub głębszej patelni rozgrzać tłuszcz. Ciasto przelać do worka cukierniczego z końcówką okrągłą o średnicy 3-5mm. Może tez być buteleczka po pustym keczupie lub buteleczka dekoratorska ;) Ciasto wlewać na rozgrzany tłuszcz powolutku i delikatnie robiąc dowolne zawijasy lub ślimaczki.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu :)