Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


26 marca 2013

Babka adwokatowa




Cudownie wilgotna, mięciuteńka i słodka babka. Jeśli lubicie likier jajeczny zdecydowanie będzie Wam smakowała. Przepis znalazłam na stronie Domowe-wypieki.pl i polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
125g mąki pszennej
125g mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250g cukru 
4 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
250 ml oleju
250ml likieru jajecznego adwokat (klik)
5 jajek

składniki na lukier:
3 łyżki likieru adwokat
100g cukru pudru
ewentualnie pralina orzechowa do posypania (klik)


Wszystkie składniki ucierać mikserem na najwyższych obrotach bardzo dokładnie przez minimum 1 minutę. Formę z kominem o średnicy 23 cm dokładnie natłuścić i wysypać kaszą manną.
Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić chwilę w blaszce a następnie wyjąć i studzić na kratce. Zimną polać lukrem adwokatowym (jego składniki dokładnie utrzeć) i ewentualnie posypać pralina orzechową ale niekoniecznie.
Smacznego :)
 



 
 
 

8 komentarzy:

  1. Musi wybornie smakowac! A gdyby jeszcze uzyc do tego domowego adwokatu... Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wprost idealna dla mnie:) z pewnością zakochałabym się od pierwszego kęsa:D

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda, też mam podobny przepis i zmaierzam go wykorzystać jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszędzie pełno znakomitych babek. Adwokatowa musi być rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda Twoja baba :)

    OdpowiedzUsuń