Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 kwietnia 2011

Ciasto "Słonecznikowiec"


Przepysze ciasto. Kakaowy biszkopt przełożony karmelową masą z dodatkiem uprażonego słonecznika. Gdyby nie cudowne chrupanie, można by powiedzieć : " rozpływa się w ustach" ;) Przepis znaleziony w książce "Stoliczku nakryj się ... czyli zaproszenie na ucztę tęczą smaków malowaną". Polecam :)


Składniki:

ciasto:

6 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)



masa:

1 puszka (400-500g) masy kajmakowej
180g margaryny
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
300g łuskanego słonecznika
250g masła
2 żółtka



Białka ubijamy na sztywną pianę i cały czas mieszając, dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 33x22. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180 stopni przez ok 25-30 min. Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy go na dwa placki.


Margarynę wkładamy do rondelka, dodajemy do niej cukier puder, 2 łyżki mleka i cukier waniliowy, zagotowujemy całość. Do gotującej się masy wsypujemy słonecznik i mieszamy. Następnie słonecznikową masę wylewamy na blaszkę i przyrumieniamy w temp 180 stopni przez około 25-30 min w piekarniku. (uważać by się nie przypaliło). Tak powstałą płytkę studzimy i łamiemy.
Masło ucieramy do białości, dodajemy do niego żółtka i nadal ucieramy na pulchną, gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce masy karmelowej, oczywiście bez przerwy ucierając. Na koniec dodajemy jeszcze słonecznikową płytkę oraz kieliszek rumu i mieszamy delikatnie.


Przekładamy biszkoptowe placki tak przygotowaną masą i polewamy wierzch polewą czekoladową lub smarujemy masą i posypujemy kakao.



Smacznego :)


  

17 komentarzy:

  1. Ptasie_Mleczko27 czerwca 2011 08:35

    a mogłabyś napisac w jakiej temp. prażyć masę słonecznikową? Szkoda, że nie piszesz takich waznych informacji jak temp. pieczenia i wymiary blach

    OdpowiedzUsuń
  2. Słonecznik przyrumieniamy w temp. ok.170 stopni. Jeśli szybciej sie przyrumieni to wyjmujemy wcześniej, bo zbyt ciemny bedzie po prostu gorzki
    Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni
    Wymiar blaszki na to ciasto jest standardowy 32x22 (mierzone po spodzie)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. CIASTO JEST PYSZNE ,GORĄCO POLECAM TEN PRZEPIS.NA UROCZYSTOŚCI RODZINNEJ ZROBIŁ FURORĘ.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :) Ta chrupiąca część to ma być taki jakby karmel ze słonecznikiem,tak?

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też zrobię a jak będzie smakował napisze

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy jeżeli ciasto zrobi się np. dzień wcześniej i włoży do lodówki to ta chrupiąca część będzie nadal chrupiąca czy rozmięknie w kremie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie nadal chrupiąca ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Robiłam na Wielkanoc. Pochwał zebrał mnóstwo. Ale mam jedno "ale" - czy tylko mnie nie wyrósł biszkopt? Musiałam piec drugi blat, bo nie dało się go przekroić... Jeśli zrobię jeszcze kiedyś - to ze swoim przepisem na biszkopt (niezawodnym od lat).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czemu Ci nie wyrósł... A zamienić zawsze można :D Ja często tez zamieniam na swoje ulubione spody lub masy :D Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. wlasnie siedzi w piekarniku i tez mi nie wyrosl,nie wiem jak ja go przekroje.

      Usuń
  8. Czy można je zrobić z sezamem?

    http://ciastamoniki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można w jakiś sposób wykonać masę, nie używając surowych żółtek? Obawiam się salmonelli, a nie mam dostępu do pewnego źródła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz je pominąć. Nie zmieni to smaku znacząco. Żółtka nadają delikatności :)

      Usuń