Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 października 2011

Duszone pałki kurczaka z tymiankiem i rozmarynem




Ulubiony sposób na kurczaka na szybko :) Robię w ten sposób zarówno pałki jak i udka. Kurczak wychodzi idealnie mięciuteńki, rozpływający się w ustach. I sporą zaletą jest że "robi się sam" :) Najlepszego kurczaka przyrządzanego w ten sposób robi jednak moja mama :) Mimo, że przepis ten sam to nigdy nie wyszedł mi tak jak jej :) Polecam baaaardzo :)


Składniki:

12 pałek kurczaka
papryka słodka
czosnek granulowany
rozmaryn
tymianek
odrobina oliwy
woda

Pałki kurczaka umyć, osuszyć i dobrze natrzeć, przyprawą warzywną, papryką i czosnkiem. W dużym rondlu szybko obsmażyć je ze wszystkich stron na maleńkiej ilości oliwy. Podsmażone posypać tymiankiem i rozmarynem, a następnie podlać wodą do ok. 1/3-1/2 wysokości. Przykryć i dusić ok 40 min do miękkości (sprawdzić co jakis czas czy woda się nie wygotowała całkiem i ewentualnie dolać). Po uduszeniu powinien zostać pyszny sosik :)
Smacznego :)




4 komentarze:

  1. ależ ziołowo, aromatycznie!
    mniam ;]

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku...ja zawsze dostaję ślinotoku ilekroć tu zajrzę. Z mięs lubię najbardziej właśnie kurczaka, mogłabym go jeść i jeść. Przepysznie wyglądają te pałki, jeszcze bym tylko dorzuciła jakąś sałatkę i zjadła...a raczej połknęła...:-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gorąco polecam przepis, nawet dzieci, nie lubiące kurczaka, zakochały się w pałkach przygotowanych w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń