Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


20 stycznia 2013

Chałka z kruszonką








Szybciutka w przygotowaniu.... pyszna.... Chodziła za mną od dłuższego czasu.... Chałka już pojawiła się blogu tutaj (klik). Dzisiejsza wersja jest równie dobra, ale przygotowuje się ją szybciej.
Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie - Thermomix na każdy dzień" Polecam baaardzo :)

Składniki:
2 żółtka
1 jajko
100g masła
150 ml mleka
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobić
 
ponadto:
1 jajko roztrzepane do posmarowania


wykonanie thermomix:
do naczynia włożyć jajko, żółtka, masło, mleko i cukry i wymieszać 1,5min/temp. 50/obr. 5 Następnie dodawać kolejno pozostałe składniki wg kolejności i wyrobić 3 min./interwał
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć na oprószoną mąka stolnicę leciutko wyrobić i podzielić na trzy części. Uformować wałeczki z których zapleść warkocz. Jeśli wałeczki zrobimy dłuższe a węższe wówczas można warkocz połączyć dodatkowo końcami tworząc wieniec.
Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na ok. 25 minut. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 180-200 stopni na złoto.

wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. (masło powinno być rozpuszczone). 
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć na oprószoną mąka stolnicę leciutko wyrobić i podzielić na trzy części. Uformować wałeczki z których zapleść warkocz. Jeśli wałeczki zrobimy dłuższe a węższe wówczas można warkocz połączyć dodatkowo końcami tworząc wieniec.
Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na ok. 25 minut. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 180-200 stopni na złoto.
Smacznego :)










 

10 komentarzy:

  1. cudna!! już od dłuższego czasu przymierzam się do chałki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda! Bardzo smacznie.
    Ja mam na nią ochotę już od dawna, więc może w końcu zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie piekłam chałki. Chyba pora nadrobić zaległości, Twój przepis do tego bardzo zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. matko jaka piękna!:) achhhhhhhhhhhh

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm...pysznosci! Porywam kawalek do kubasa goracego kakao;)
    Pozdrowionka!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow i okrągła! Wygląda cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Okragla chalka? Piekny pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  9. Za mną też ostatnio chodzi chałka - muszę jej w końcu ulec ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie czekałam 25 min na wyrośnięcie (czekałam ok 5 min) bo rosła w oczach! Wyszła wielka, puchata chałka i 4 rogale z dżemem. Ciasto się udaje i nie trzeba być super dokładnym! Polecam i zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń