Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 grudnia 2011

Kostka piernikowa Domino - Dominostein - z marcepanem i konfiturą morelową



Gdy zobaczyłam kostkę piernikową na blogu Moje Wypieki od razu wiedziałam, że muszę ją wypróbować. Powiem wam szczerze, że wcześniej nie znałam tego smakołyku... Nie wiem jak to możliwe ;) W tym samym dniu pojechałam też do Lidla, aby spróbować jak smakuje oryginał i powiem Wam szczerze, że te robione domowej roboty są o niebo lepsze!!! Idealnie mięciuteńkie z pyszną czekoladą i marcepanem. Mmmmmmm... pysznosci.... Polecam wam i to baaardzo. Warto jednak poczekać, aż czekolada zastygnie... Ja się po prostu doczekać nie mogłam :)


Składniki na warstwę piernikową ok. 80 kostek:
60g miodu
60g golden syrupu (może być domowy)
60g masła
1 łyżka cukru trzcinowego
1 jajko
150g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika


ponadto:
300g masy marcepanowej (może być domowa)
250g konfitury morelowej lub pomarańczowej najlepiej domowej nie za bardzo słodkiej*


polewa:
czekolada gorzka rozpuszczona w kapieli wodnej + olej rzepakowy w proporcjach 1 łyżka oleju na 120g czekolady lub glazura czekoladowa



Miód, cukier, golden syrup i masło podgrzać w rondelku do momentu rozpuszczenia sie składników. Zdjąc z ognia i lekko tylko przestudzić. Mąkę, kakao, sodę i przyprawę do pierników przesiać i wymieszać w misce. Dodać jajko (w całości) oraz ciepła mieszanke miodowo-maślana i wyrobić dokładnie jednolite ciasto. Można to zrobić mikserem.
Forme o wymiarach 23x30 natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę (będzie klejąca) przełożyć do blaszki i bardzo dokładnie i równomiernie rozsmarować. Warstwa będzie dosc cienka - tak ma być. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pec w temp. 175 stopni przez 15-20 minut do tzw suchego patyczka. Wystudzić.

Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na dwa placki (prościej jest najpierw podzielić go na 3 kawałki, a następnie każdy z nich dopiero w poprzek na pół. Przekrojone części spodu ułożuć w blaszce.
Piernik posmarować połową konfitury, na niej ułożyć rozwałkowany na wymiar blaszki marcepan, a na nim znów resztę konfitury. Na wierzch ułożyć górne blaty piernika. Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć deseczką lub książką. Odstawić do schłodzenia na 24 godziny.

Po tym czasie wyjąć piernik z lodówki, pokroić w malutkie kosteczki. Każdą kosteczkę nabijać na patyczek szszłykowy, maczać w czekoladzie i odstawiać na kratkę do zastygnięcia.

*konfitury można dać więcej jako że zdecydowana jej większość i tak wsiąknie w piernik. Należy jednak pamiętać że im więcej konfitury tym większe prawdopodobieństwo że poszczególne małe kosteczki domina będą się rozwarstwiały przy nabijaniu na patyczek i zanurzaniu w glazurze. Jeśli chcemy by warstwa konfiturowa była sztywniejsza można też wymieszać ją z galaretką (ok 450g konfitury podgrzewamy chwilkę w rondelku, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy 1 galaretkę rozpuszczoną w 1 szkl wrzątku czyli w połowie zalecanej ilości). Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia. Gęstą galaretkę rozprowadzamy na pierniku i przykrywamy marcepanem (uzyskujemy wówczas trzy warstwy, identyczne jak w oryginalnych kostkach Dominostein)

Smacznego:)






8 komentarzy:

  1. No i jeszcze i na to znalazłaś czas??!! Jestem pełna podziwu dla Ciebie, ale faktycznie od dziś będę mówić do Ciebie Kopciuszku:)
    Piękne domino! Też lubię:)
    Pozdrawiam tą wczesną porą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie... taka pora, a mi zaczęło w brzuchu burczeć po Twoich zdjęciach ;) uciekam stąd szybko :) dobrej nocy albo raczej dzień dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, to musi być obłędnie pyszne! Uwielbiam marcepan!:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj piekłam takie z marmoladą :D Są świetne w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie! i ta czekolada mmm... cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, pysznie się zapowiada, pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na bardzo wilgotną :] A sam piernik na całkiem mięciutki :D Fajny pomysł na świąteczną przegryzkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje poszukiwania w końcu dobiegły końca.Świtny przepis 😊

    OdpowiedzUsuń