Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 sierpnia 2015

Krem sułtański



Kultowy deser z czasów PRL-u :) Bita śmietana w dwóch smakach, bezy, prażone migdały i rodzynki w rumie...  To kolejny dowód na to, że proste rzeczy są jednymi z najpyszniejszych :) Koniecznie musicie się skusić :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na 12 szt:
200g rodzynek sułtańskich
6 łyżek rumu
1500ml śmietany kremówki 36%
4 płaskie łyżki cukru pudru + 1,5 łyżki cukru pudru
6 łyżek gorzkiego kakao
1-2 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropie (opcjonalnie)
100g płatków migdałów
winogrona do dekoracji
plastry pomarańczy do dekoracji
24 szt średnich bez


Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni na złoto. Uważać by nie przypalić.

Rodzynki zalać rumem i podgrzewać chwilę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie rodzynki powinny wchłonąć większość rumu.

Śmietanę ubić na sztywno z 4 płaskimi łyżkami cukru pudru. Podzielić ją na dwie części.
Jedną odłożyć a do drugiej dodać kakao, 1,5 łyżki cukru pudru i pół łyżki rumu spod rodzynek (jak ktoś woli mocniejszy deser to można dodać całą łyżkę).

Na dnie pucharków ułożyć krem kakaowy, na nim pokruszyć bezy. Następnie wyłożyć jasną bitą śmietanę. Dać odrobinę skórki pomarańczowej w syropie. Wierzch posypać obficie rodzynkami i płatkami migdałów. Udekorować bezikiem, plastrem pomarańczy i winogronami. Smacznego :)








18 sierpnia 2015

Sernik z borówkami i śmietanowym kremem borówkowym



Urlop szybko się skończył, chociaż jak patrzę na kalendarz to trwał całkiem sporo... Dziwne, jak względne jest pojęcie upływającego czasu... Ten sernik zrobiłam już jakiś czas temu, ale całkiem umknął mi i niemal zapomniałam się nim z Wami podzielić... Cudownie kremowy, delikatny z grubą warstwą bitej śmietany. A w środku? - w środku przepyszne borówki. Jeśli lubicie tego typu smaki to dzisiejsza propozycja powinna Wam przypaść do gustu :) Bardzo Wam polecam :)


Składniki na spód:
200g ciasteczek digestive
60-70g miękkiego masła

Ciasteczka bardzo dokładnie zmiksować z masłem lub drobno rozgnieść. Masą ciasteczkową dokładnie wylepić spód tortownicy (24cm). Wstawić do lodówki.

Składniki na masę serową:
3 jajka
7 łyżek cukru
1kg sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego
250g serka mascarpone

2 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
1 budyń waniliowy (40g)

ponadto:
180g borówki amerykańskiej (ogrodowej)
1/2 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki masy serowej bardzo dokładnie zmiksować.
Borówki wymieszać z mąką dokładnie je obtaczając. Wmieszać je starannie do masy serowej, ale zbierając tylko owoce - część mąki która została i nie obtoczyła borówek wyrzucić.

Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec jeszcze 50 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc.

Składniki na warstwę śmietanową:
500g śmietany kremówki 36%
cukier puder do smaku
3 łyżki borówek leśnych + borówki i listki mięty do dekoracji

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować. Delikatnie wmieszać borówki. Śmietanę wyłożyć na sernik. Wierzch posypać borówkami i udekorować listkami mięty.
Jeśli sernik przygotowujemy w duże upały warto do śmietany dodać odrobinę żelatyny (2 płaskie łyżeczki rozpuszczone w minimalnej ilości wody a następnie podgrzane w kąpieli wodnej i wmieszane stopniowo do całości). Smacznego :)









13 sierpnia 2015

Linguine cytrynowe z parmezanem, bazylią, fetą i prażoną dynią



Tegoroczne wakacje obdarowały nas przepiękną pogodą z niemal tropikalnymi temperaturami. Nawet jeśli się kocha gotowanie całym sercem to przy blisko 40 stopniach w cieniu nie ma się ochoty na długie stanie przy garnkach. Pyszny obiad może powstać w 10 minut.... serio... to jest możliwe :)
Zapraszam Was na cudowne błyskawiczne linguine, którego przygotowanie trwa moment. Leciuteńkie, orzeźwiające za sprawą cytryny, lekko pikantne za sprawą sera. Do tego pyszne prażone pestki dyni, którymi zastąpiłam użyte w oryginale przez Gordona Ramsaya orzeszki piniowe. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam nie tylko na upały ;)


Składniki:
300g makaronu linguine
1 cytryna
4 łyżki oliwy z oliwek
200g sera feta
5 łyżek tartego parmezanu (może też być cheddar)
pęczek świeżej bazylii
3-4 łyżki wyłuskanych pestek dyni lub piniowych orzeszków


Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Dynię  Odcedzić, lekko przelać wodą i zostawić ok 2 łyżki tej wody w garnku. Wrzucić makaron. Dodać oliwę, sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Dodać starty parmezan, listki bazylii oraz 3/4 rozgniecionego widelcem sera feta (można go też drobno pokroić w kostkę). Wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, posypać resztą sera feta i prażoną dynią. Podawać od razu. Smacznego :)










Wodę S.Pellegrino można nabyć w sklepie:
Teraz również w małych poręcznych 250 ml butelkach idealnych do posiłku

 

6 sierpnia 2015

Ciasto "Niebo"



O tym cieście pierwszy raz usłyszałam od mojej Pani rehabilitantki jakiś czas temu.... Chodził mi po głowie dosyć długo i zanim jeszcze dostałam przepis z jej domowych archiwów, zaczęłam samodzielnie przeszukiwać internet. Dzisiejszy wypiek zrobiłam z przepisu znalezionego na stronie Domowe wypieki. Dwa kruche blaty ciasta, warstwa prażonych jabłek i kem orzechowy z polewą czekoladową... Mój syn powiedział, że to troszkę jak taka "bardziej wypasiona szarlotka" ;) Niech i tak będzie ;) Pyszne ciasto do niedzielnej kawki. Polecam Wam bardzo :)



Składniki na kruche ciasta:
300g mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
200g masła
1/2 szkl cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i zagnieść ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie  podzielić na dwie części. Blaszkę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wylepić dokładnie spód blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 25 minut na złoto. Podobnie upiec drugi z blatów. Wystudzić.


Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie to pominąć)
2 łyżki masła
1 galaretka cytrynowa 

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondla razem z masłem i cukrem i prażyć aż się rozpadną. Wówczas wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić


Składniki na warstwę orzechową:
200g orzechów włoskich mielonych
1/2 szkl wrzącego mleka
120g cukru pudru
200g masła 

Orzechy zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch a następnie partiami i powoli dodawać orzechy. Zmiksować.


W blaszce ułożyć pierwszy kruchy spód, wyłożyć na niego warstwę jabłkową i przykryć drugim kruchym spodem. Na nim dokładnie rozsmarować masę orzechową. Wyrównać i wstawić do lodówki celem zastygnięcia.


Składniki na polewę:
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
2-3 łyżki masła

Czekolady i masło rozpuścić na minimalnym ogniu lub w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasto polać dokładnie polewą, ewentualnie posypać płatkami migdałów. Schłodzić. Smacznego :)



 




5 sierpnia 2015

Tiramisu bez jajek



Jeden z moich ukochanych deserów... Istna bomba kaloryczna, ale jest to jedna z tych rzeczy którym nie potrafię się oprzeć bez względu na to ile mają kalorii. Genialna prostota. Klasyczne tiramisu to biszkopty ponczowane mocną kawą z dodatkiem wina przełożone kremem na bazie jajek i sera mascarpone. Taki przepis jest już na blogu od dłuższego czasu (klik). Dzisiaj wersja kremu znaleziona w książce "Kuchnia włoska" jest uproszczona i nie zawiera jajek a w swoim składzie ma dodatkowo kremówkę. Koniecznie spróbujcie. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)

Składniki na poncz:
2 łyżki mielonej kawy
250ml wrzącej wody
1/2 szkl słodkiego wina marsala (może być też inne słodkie)

Składniki na krem:

300ml śmietany 36%
40g cukru pudru (1/4 szkl)
500g serka mascarpone
2 łyżki słodkiego wina marsala

ponadto:
200g biszkoptów (użyłam Pavesini ze sklepu smakipołudnia24.pl)
gorzkie kakao lub starta czekolada do posypania


Kawę zalać wrzątkiem i odstawić do przestygnięcia. Przecedzić, dodać wino i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek zmiksować krótko z winem. Wmieszać delikatnie ze śmietaną i zmiksować.
W jednym większym szklanym naczyniu (o średnicy 26cm) lub w 6-7 szklankach ułożyć na dnie biszkopty i polać je ponczem. Na nich wyłożyć warstwę kremu. Następnie biszkopty kolejno zanurzać w ponczu i układać ciasno na kremie, przykryć kolejną warstwą kremu i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić krem. Wstawić do lodówki i schłodzić minimum 3 godziny. Przed samym podaniem wierzch dokładnie oprószyć przesianym gorzkim kakao lub tartą gorzką czekoladą. Smacznego :)






Ciasteczka Pavesini znajdziecie w sklepie Smakipoludnia24.pl
Nie są to klasyczne biszkopty. Są twardsze, bardziej kruche i chrupiące od tych klasycznych, ale do deseru sprawdziły się idealnie.