Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 czerwca 2011

Kurczak po wietnamsku

 


Przepis znalazłam dawno, dawno temu zupełnie przypadkiem na tym blogu . Korzystam z niego bardzo często do dziś. Zdecydowałam się zamienić tylko piersi kurczaka na polędwiczki, bo uważam że o niebo lepiej smakują ;) Polecam :)


Składniki:
  • ok. 600-700g polędwiczek kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypiorek do posypania

Polędwiczki umyć i pokroić w sporą kostkę. Cebule pokroić w piórka. Czosnek przecisnąc przez praskę. Z oleju, sosu sojowego, curry i imbiru zrobić marynatę i zalać nią kurczaka i cebulę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na conajmniej 2 godziny (ja bardzo często zostawiam na całą noc).
Smażyć na rozgrzanej patelni. Podawać z ryżem i surówką colesław :)
Smacznego :)






10 komentarzy:

  1. Moje smaki :) Pyszna propozycja :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie sie zapowiada - bardzo w moim guscie!

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszny blog :-), będę tutaj częściej zaglądać :-), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Beznadziejny przepis. W ogóle nie smakuje jak prawdziwy "kurczak..." jak w chińskiej restauracji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy to powiem Ci że nawet mi ulżyło że nie smakuje jak w chińskiej... może dlatego że on po prostu po wietnamsku jest :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne !!, przepięknie pachnie i znakomicie smakuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo sie cieszę że smakowało :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A gdzie cukier? To karmel i przyprawa garam masala nadaje ten niepowtarzalny smak kurczaka po wietnamsku. To co jest powyżej niewiele ma wspólnego z kurczakiem po wietnamsku. Niektóre restauracje używają też tandoori masala.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze takich przypraw nie ma w kuchni Vietnamskiej. Po drugie nigdy nie uzyskasz smaku jak w restauracji, bo tam dają spore porcje glutaminianu, a po trzecie cukier wcale nie jest potrzebny. Jest jeszcze jedna rzecz, czego zapewne nie wiesz, że kurczak po wietnamsku w restauracji jest czerwony, a wiesz dlaczego? I nie jest to żadna papryka!

      Usuń
    2. czerwony proszek ze zmielonej skorupy robala? brzmi odpychajaco ale kurczak smakuje wybornie:) kiedys w Krk kurczak po wietnamsku byl dostepny jedynie w wersji "na czerwono"... kiedys.. bo teraz nigdzie takiego nie uswiadczysz:( wielka szkoda... niezapomniany smak...

      Usuń