Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


27 kwietnia 2015

Tort kokosowo-truskawkowy z białą czekoladą na I Komunię Świętą



Cudownie lekki, delikatny, z kokosowo-truskawkową nutą. Ten tort z całą pewnością oczaruje Waszych gości. Idealny do przygotowania na uroczystość I Komunii Świętej, ale doskonale sprawdzi się też przy innych ważnych wydarzeniach. Jego przygotowanie zajmie troszkę czasu, ale zapewniam Was, że zdecydowanie warto. To jeden z najlepszych tortów jakie ostatnio jadłam :) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam 


Składniki na biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywno. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać i przesiać. Wmieszać delikatnie na koniec. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm) (dno papierem a boki lekko natłuszczone). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min. w temp 180 stopni. Po tym czasie wyjąc z piekarnika i w tortownicy równo upuścić z wysokości ok 50 cm na podłogę. Wystudzić a po wystudzeniu wyjąć z tortownicy i przekroić wzdłuż na trzy blaty.

Składniki na poncz:
300ml gorącej wody
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki syropu kokosowego 

Składniki dokładnie wymieszać i wystudzić.


Składniki na warstwę galaretkową:
2 galaretki truskawkowe
2x350ml wrzątku

Każdą z galaretek rozpuścić osobno w naczyniach zalewając je gorącą wodą w ilości 350ml. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Przed wyłożeniem na tort powinna być mocno tężejąca.

Składniki na warstwę kokosową:
500 ml śmietany kremówki 36%
200g białej czekolady
200g wiórek kokosowych 

2 śmietany w proszku "śnieżki"

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (musi być dobrej jakości gdyż biała czekolada lubi się zważyć podczas topienia). Śmietanę kremówkę dokładnie ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać "śnieżki" i miksować jeszcze chwilę. Do czekolady dodać odrobinę ubitej śmietany i wymieszać a następnie całość przelać do kremówki, dodać kokos i zmiksować krótko ale dokładnie.


Składniki na krem truskawkowy:
400g mrożonych truskawek
2 łyżki cukru pudru+4 łyżeczki
1 galaretka truskawkowa  
50ml wrzątku
250g śmietany kremówki 36%
125g serka mascarpone

Truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru na gładziutkie puree. Do rondelka wlać wrzątek i wsypać galaretkę, dodać zmiksowane truskawki i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia galaretki. W razie konieczności zmiksować blenderem. Wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z 4 łyżeczkami cukru pudru, serek krótko zmiksować. Wmieszać do śmietany. Dodać tężejące truskawki i wymieszać. Odstawić, aż zacznie tężeć.


W tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Naponczować go dokładnie. Na nim wyłożyć połowę masy kokosowej i dokładnie ją wyrównać. Wlać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki by dokładnie stężało. Na zastygniętą galaretkę wyłożyć połowę masy truskawkowej i wyrównać. Znów wstawić do lodówki. Na zastygniętą masę truskawkową wyłożyć drugi naponczowany blat a na nim drugą połowę masy kokosowej i drugą porcję galaretki. Ponownie wstawiamy do lodówki. Na zastygniętą wykładamy drugą połowę masy truskawkowej i przykrywamy trzecim naponczowanym blatem. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Tort powinien przed dekorowaniem być sztywny i ładnie trzymać fason ;)


Składniki na krem śmietanowy:
125g serka mascarpone
500g śmietany kremówki 36% 
6 łyżeczek cukru pudru 
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki wody


Ponadto:
opłatek do dekoracji (użyłam tego ze sklepu "Złoty anioł")

Żelatynę namoczyć w wodzie i wymieszać. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Serek lekko zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Delikatnie wymieszać śmietanę z serkiem. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej dodać do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i wymieszać a następnie wmieszać ją do całości. Zmiksować krótko.


Dobrze schłodzony tort wyjmujemy delikatnie z tortownicy. Nożem delikatnie okrawamy dookoła brzegu i zdejmujemy obręcz.
Częścią kremu śmietanowego smarujemy cieniutko boki i wierzch tortu. Resztę kremu przekładamy do worka cukierniczego z tylką 1M. Zaczynając od dołu tortu jego boki dekorujemy zawijając tylką i robiąc coś na kształt różyczki. Tak dekorujemy kolejne rzędy ku górze. Na wierzchu delikatnie układamy opłatek i lekko go dociskamy. Jego krawędzie smarujemy cieniutko kremem i dekorujemy tworząc rozetki. Opłatek chłonąc wilgoć początkowo się zmarszczy, a po około godzinie powinien  pięknie się rozprostować. Schładzamy w lodówce (bez przykrycia) najlepiej przez noc.
Smacznego :)




 






Okres komunijny już powolutku się zaczyna. Jeśli macie w tym roku do przygotowania taką cudowną uroczystość i chcecie by wszystko było w tym dniu idealne to zapraszam Was na stronę Złoty anioł po piękne dekoracje komunijne. Znajdziecie tam wszystko począwszy od upominków dla gości po wianki, dekoracje stołu i opłatki na torty. 

Zapraszam do odwiedzenia sklepu Zlotyaniol.pl



http://www.zlotyaniol.pl/sklep,10,uniwersalne_upominki.htmhttp://www.zlotyaniol.pl/sklep,33,wianki_komunijne.htm


http://www.zlotyaniol.pl/sklep,22,dekoracje_stolu.htm





24 kwietnia 2015

Brownie z serem i jeżynowym puree


Ciasto ekstremalnie czekoladowe, mocno wilgotne i ciężkie o delikatnie słonawym posmaku. Idealne brownie i jego wielbiciele nie powinni być zawiedzeni :) Ciasto mocno wciąga i po każdym kawałeczku ma się ochotę na kolejny kęs. Przepis znaleziony na stronie: "Oh sweet basil". Polecam baaardzo :)

Składniki na puree jeżynowe:
170g jeżyn (mrożone lub świeże)
1/4 szkl cukru pudru
1/4 szkl wody

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować ok. 8-10 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu przetrzeć bardzo dokładnie przez sitko. Ostudzić.


Składniki na ciasto:
3/4 szkl ciemnego kakao
1,5 szkl cukru
2 jajka
240g masła
1/2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik) 
1/2 łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzać do temp. 160-170 stopni.
Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać jajka, cukier, ekstrakt, sól i zmiksować. Dodać przesianą mąkę i kakao i bardzo dokładnie zmiksować raz jeszcze. Blaszkę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

Składniki na masę serową:
230g sera białego (zmielony trzykrotnie lub wiaderkowy)
1/4 szkl greckiego jogurtu
1 duże jajko
1/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować i przelać delikatnie na ciasto czekoladowe.
Na wierzchu delikatnie łyżeczką kłaść puree jeżynowe a następnie widelcem lub patyczkiem delikatnie przemieszać tworząc esy-floresy. Uważać by wbijać widelec tylko w ser i puree nie naruszając przy tym czekoladowej warstwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut. Następnie dokładnie wystudzić (najlepiej przez noc). Smacznego :)







22 kwietnia 2015

Sernik kajmakowy na spodzie prince polo


Po tym wpisie widać jak spore zaległości mam w blogowaniu ;) Na szczęście ten serniczek możecie zrobić nie tylko w Święta ale przez cały okrągły rok :) Pyszny, kremowy i delikatny. Polecam baaaardzo :)


Składniki na spód:
200g prince polo w czekoladzie
50g masła

Wafelki rozgnieść widelcem dokładnie. Dodać mięciuteńkie masło i dokładnie wymieszać.
Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód dokładnie wylepić masa ciasteczkową. Wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Składniki na masę serową:
700g serka waniliowego typu Danio
300g jogurtu greckiego
1 budyń waniliowy w proszku (40g)
3 jajka
230g masy kajmakowej z puszki
2 łyżki brązowego cukru

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę przelać do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec 45-50 minut. Wyjąć i wystudzić przez noc.
Udekorować np. czekoladą. Smacznego :)



 




17 kwietnia 2015

Tort cytrynowy z cytrynowym glacage



Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na tort jaki powstał z okazji 92 urodzin mojej babci :)
Idealny dla amatorów cytrynowych smaków :) Lekki puszysty biszkopt przełożony dwoma kremami - budyniowym i śmietanowym oraz dwoma warstwami galaretki. Całość oblana cytrynowym glacage na bazie lemon curdu. Bardzo, bardzo Wam polecam :)



Składniki na biszkopt:
7 jajek
szczypta soli
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej tortowej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
4 łyżeczki soku z cytryny


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie sok z cytryny i  kolejno żółtka oraz skórkę i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wystudzić. Przeciąć wzdłuż na trzy blaty. Naponczować je osłodzoną wodą (1 szkl+2 łyżeczki cukru).

Składniki na warstwę galaretkową:
2 galaretki cytrynowe
700ml wrzątku

Galaretki rozpuścić w osobnych garnuszkach każdą w 350 ml wody. Odstawić do zgęstnienia

Składniki na krem budyniowy:
450ml mleka
6 żółtek
170g cukru
70g mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
250g masła

300ml mleka zagotować. Pozostałe 150ml zmiksować z żółtkami, cukrem, mąką i skórką i sokiem z cytryny i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń (powinien wyjść bardzo gęsty).
Wystudzić (przykryć wcześniej folią tak by dotykała powierzchni budyniu) zapobiega to tworzeniu się twardej skorupy.
Masło utrzeć a do utartego powoli dodawać budyń partiami. Utrzeć całość na gładko.


Składniki na masę śmietanową:
500ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżeczki zimnej wody
3-4 łyżeczki cukru pudru (do smaku)

Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 10 minut. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Następnie żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej kilka łyżeczek śmietany i wymieszać, a następnie wmieszać ją do całości śmietany.

W tortownicy ułożyć pierwszy naponczowany blat. Wyłożyć na niego 3/4 masy budyniowej i wyrównać. Schłodzić w lodówce. Następnie wlać mocno już tężejącą galaretkę i schłodzić.
Gdy będzie już lekko związana ale nie całkowicie sztywna przykryć ją drugim blatem, a następnie wyłożyć masę śmietanową i drugą porcję tężejącej galaretki.Schłodzić w lodówce. Przykryć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie zdjąć delikatnie obręcz, posmarować boki i wierzch delikatnie pozostałym kremem budyniowym i wstawić ponownie do lodówki. Tort powinien być mocno schłodzony i sztywny.


Składniki na glacage cytrynowy:
4 duże jajka
4 żółtka
skórka otarta z 4 cytryn
sok wyciśnięty z 4 cytryn
320g cukru
160g masła
1,5 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżeczki zimnej wody


Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 10 minut.
Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko otartą skórkę cytrynową (tylko żółta cześć!). Praktycznie od razu można dodać również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej i dodać ją do lemon curdu. Wymieszać. Schłodzić. Gdy zgęstnieje (będzie miała wówczas ok. 28 stopni) polać nią dokładnie tort i wygładzić wierzch i boki. Ponownie chłodzić w lodówce przez noc.
Następnego dnia udekorować np. żywymi kwiatami.
Smacznego :)



 

 
 

 







 


8 kwietnia 2015

Mazurek orzechowo-marcepanowy na chałwowym spodzie



Mazurki pokochałam szczerze dopiero kilka lat temu i dzisiaj nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. Dzisiaj kolejna propozycja ;) Kruchuteńki spód chałwowy taki jak w jednym z naszych ulubionych mazurków (klik) , natomiast masa orzechowa to moja radosna twórczość :) Bardzo serdecznie Wam polecam :)

Składniki na spód:
100g chałwy sezamowej lub waniliowej
250g mąki pszennej tortowej
50g cukru
180g masła lub margaryny
2 żółtka
szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta dokładnie posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić ją na ok 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Ponakłuwać widelcem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (np. blaszka 24x33 lub uformować dowolne kształty-koła lub kształt jajka). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 15-20 min na złoto.


Składniki na masę orzechową:
240g marcepanu (klik)
4 łyżki śmietany kremówki 36%
6 łyżek mielonych orzechów włoskich
250g serka mascarpone

Ponadto:
ok. 100g gorzkiej czekolady do polania
3 łyżki śmietany kremówki 
płatki migdałów i orzechy włoskie do dekoracji

Marcepan zmiksować z kremówką. Dodać mielone orzechy i bardzo dokładnie wymieszać. Serek mascarpone lekko zmiksować i wmieszać do masy.

Masę wyłożyć na wystudzony upieczony spód, wyrównać i schłodzić.

Kremówkę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i polać mazurek. Udekorować płatkami migdałów i połówkami orzechów włoskich.
Smacznego :)


 



4 kwietnia 2015

Wesołego Alleluja


Życzę Wam, Kochani,
aby te święta wielkanocne
wniosły do Waszych serc
wiosenną radość i świeżość,
pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję.

Eliza