Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


30 września 2011

Oliwy smakowe

 

To kolejna pozycja, zaraz po serze feta w oliwie z ziołami,  którą koniecznie musiałam wypróbować. Inspiracją był wpis na blogu "Zajadamy".
Polecam:)

Oliwa z pepperoni (olio peperoncino)

Można ją zrobić zalewając obraną i osuszoną papryczkę pepperoni. (odcinamy górę papryczki) Można też paprykę obrać i pokroić w słupki. Można także wykorzystać suszone pestki z papryki.

Oliwa czosnkowa (aglio e olio)

Oliwa doskonale nadaje się do sałatek, pizzy lub marynat. Ząbki czosnku lekko rozgniatamy lub kroimy w plasterki i zalewamy oliwą. Oliwa juz po kilku dniach powinna przejśc smakiem i zapachem czosnku.

Oliwa ziołowa

Do jej zrobienia potrzebujemy świeżych ziół (dokładnie umytych i osuszonych z wody).

Oliwy smakowe są doskonałym dodatkiem do np ciabatty lub zwykłego białego pieczywa. Należy tylko pamiętać o podstawowych zasadach: 
  • oliwa musi być dobrej jakości i z pierwszego tłoczenia
  • butelka musi być czysta i sucha (inaczej oliwa spleśnieje)
  • składniki tzn zioła, czosnek, papryka muszą być świeże i aromatyczne (absolutnie nie wolno stosować nadpleśniałych produktów)
  • oliwę należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
  •  jeżeli zużyliśmy oliwy tyle że przyprawy wystają ponad jej poziom należy uzupełnic oliwę
Smacznego :)





7 komentarzy:

  1. ja też robię i podaję z cieniutką pizzą na tortilli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczny pomysł na butelki! brawo!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę buteleczek :) Ja sama też robię smakowe oleje, tyle, że zamiast oliwy używam oleju rzepakowego - ma więcej omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A co zrobić, żeby nie pojawiła się pleśń? Ja zrobiłam oliwę ze świeżym tymiankiem, majerankiem i oregano. Zioła były dokładni umyte, nieuszkodzone. Oliwa pachnie przecudownie, zioła wyglądają jak nowe, ale pojawiła się na nich delikatna, przezroczysta pleśń. Co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcia co mogło pójść nie tak :(

      Usuń
    2. Najlepiej do oliwy użyć całych suszonych ziół ponieważ oliwę ze świeżymy ziołami należy jak najszybciej zużyć ponieważ szybko zioła się psują.

      Usuń
  5. chuda może pojawila ci sie pleśń ponieważ zioła nie były wystarczająco suche. jesli zostały krople surowej wody to bedzie pleśniec...

    OdpowiedzUsuń