Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


11 kwietnia 2013

Gzik vel awanturka z cebulką, szczypiorkiem i rzodkiewkami




Gziki, to  pyszne serowe pasty podawane przez mojego tatę jak jeszcze byłam dzieckiem. Serek na słodko to był po prostu serek, a serki z różnymi dodatkami na ostro - to był gzik. Jadłam różne wariacje gzików. Dzisiaj zapraszam Was na rzodkiewkowo-cebulowy ze szczypiorkiem. Polecam baaardzo :)


Składniki:
250g dobrego twarogowego sera (ja użyłam i polecam krajankę "Magdalenka" z lokalneprzysmaki.pl- klik)
ok.2-3 łyżki śmietany 18%
6-7 rzodkiewek
pęczek szczypiorku
1 cebula
sól, pieprz
słodka papryka

Ser przecisnąć przez praskę. Rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce. Cebulkę pokroić w drobna kosteczkę. Szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Śmietaną regulujemy konsystencję gzika. W razie potrzeby dodać jej troszkę więcej lub mniej. Podawać z pieczywem. Smacznego :)


 
 



Pyszny wiejski ser i prawdziwe pieczywo na zakwasie znajdziecie na:



3 komentarze:

  1. o tak takie pasty kanapkowe to ja lubię:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chcę, ja chcę, ja chcę!

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam się głodna. Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń