Fast food to nie jest najzdrowsze jedzenie - to wiedzą wszyscy, ale od czasu do czasu myślę, że można sobie na takie jedzenie pozwolić .... a jeśli jest to wersja domowa to już prawie całkowicie usprawiedliwia wybór ;) Dzisiaj zapraszam Was na obłędne skrzydełka. Cudownie chrupiąca panierka skrywa mięciuteńkie i soczyste mięsko. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia w zieleni. Polecam Wam baaaardzo :)
Składniki na marynatę:
500g skrzydełek (lub polędwiczek) z kurczaka
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
odrobina chili (jeśli lubicie ostre zwiększcie ilość chili i ostrej papryki)
Skrzydełka umyć i dokładnie osuszyć. Odciąć końcówki, a skrzydełka podzielić na dwie części (tak jak pozwala kostka). Przyprawy dokładnie wymieszać, natrzeć nimi skrzydełka i wstawić do lodówki na 45 minut.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1/2 szkl. maki
1/3 szkl. mleka
szczypta soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili (można pominąć jeśli nie lubicie ostrych)
1/4 łyżeczki ostrej papryki
ponadto:
mąka do obtaczania bezpośrednio przed smażeniem
olej do smażenia
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Zalewamy nim kurczaka i dokładnie mieszamy. Wstawiamy ponownie do lodówki na 1 godzinę.
Kurczaka wyjąć z lodówki na ok. 40 minut przed smażeniem (!)
Olej rozgrzać do temp. 160-170 stopni (najlepiej we frytownicy).
Kawałki kurczaka wyjmować i obtaczać w mące. Od razu smażyć na złoto kilka minut.
(Kurczaki wrzucać od razu na głęboki olej przy zanurzonym koszyczku - nie układać na koszyczku i zanurzać bo się do niego poprzykleja). Podawać np z frytkami i surówką colesław (klik). Smacznego :)
(Kurczaki wrzucać od razu na głęboki olej przy zanurzonym koszyczku - nie układać na koszyczku i zanurzać bo się do niego poprzykleja). Podawać np z frytkami i surówką colesław (klik). Smacznego :)
Uwielbiam je ... dla mnie są idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mięsko, wspaniale wygląda, bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńEch zjadłabym kawałeczek
Mięsko lux, nic tu dodać ani tez ująć
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Uwielbiam KFC :D
OdpowiedzUsuńCzy pierś z kurczaka można zrobić taką metodą?
OdpowiedzUsuńmożna, ale pierś nigdy nie będzie tak soczysta jak podudzia/ polędwiczki :)
UsuńWygląda przepysznie! Nic tylko gotować <3
OdpowiedzUsuńhttp://about1moment.blogspot.com/
Pyszne. Właśnie jemy.
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne………zwlaszcza że robione własnoręcznie !
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Dzien dobry
OdpowiedzUsuńJak długo piec te kurczaki? Pozdraeiam
Jestem w szoku...poprostu the Best...I mam KFC w domu za kilka zł i w dodatku wiem co jem...rewelacja
OdpowiedzUsuńPrzepis super, chociaż wiem już, że będę musiała dawać więcej ostrego bo dla nas jednak mało ;) Spróbuję też wykonać w wersji gluten free dla celiaka - fana KFC. Mam jednak wrażenie, po zrobieniu skrzydełek, że te większe części skrzydełek nie do końca mi się usmażyły. Smażyłam na złoty kolor, jak jest podane w przepisie. Czy może mi Pani podpowiedzieć w jakiej temperaturze i ile czasu je podpiec w piekarniku? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń