Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 listopada 2012

Bitki z polędwicy lub karczku




Bitki to jedno z ulubionych dań mojego synka :) Zazwyczaj robię je z polędwicy, ale bywa i tak że zastępuję ją np. karczkiem, bo akurat taki mam pod ręką :)
W taki sposób nauczyła mnie robić je moja mama i dokładnie tak robię je teraz swoim dzieciom.
Polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
500g polędwicy (ewentualnie np. karczku)*
1duża lub 2 średnie cebule
sól, pieprz
2 łyżki mąki pszennej
200-350 ml bulionu**


*Jeśli robimy z polędwicy mięso obsmażamy bardzo krótko z obydwu stron i krótko dusimy w  ok 200 ml bulionu. Polędwica smażona zbyt długo - twardnieje.
**Jeśli robimy z karczku obsmażamy na złoto z obydwu stron, a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości w większej ilości bulionu - ok 350 ml)

Cebulę pokroić w piórka i zezłocić na maśle. Zdjąć z ognia.
Karczek pokroić w plastry. Plastry pokroić na ok 2-3 kawałki, a następnie rozbić bardzo cieniutko. Oprószyć solą i pieprzem z obydwu stron. Obsmażyć z obydwu stron. Podsmażone oprószyć mąką z obydwu stron i smażyć jeszcze chwilę, następnie zalać bulionem, dodać wcześniej podsmażoną cebulę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie zdjąc pokrywkę i w razie potrzeby chwilę pogotować odparowując nadmiar bulionu. Doprawić sola i pieprzem. Podawać z ziemniakami i np. podsmażanymi buraczkami (klik).
Smacznego :)


 
 

12 komentarzy:

  1. cos dla mnie:)
    porywam na jutrzejszy obiad:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Mama tez takie robila - czasem tesknie za ich smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda! pyszny obiad!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie pycha………
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakiego bulionu najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może to być warzywny lub drobiowo-cielęcy lub czysto drobiowy. Może tez być rosół :)Dowolny :)

      Usuń
  6. Witam,

    Czy wersję z polędwiczki wieprzowej również obsmażany dwa razy?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń