Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


2 lutego 2013

Bułeczki na piwie z suszonymi pomidorami




Bardzo dawno nie piekłam bułeczek.... Chodziły za mną już od jakiegoś czasu więc postawiłam to nadrobić. Tym razem pokusiłam się o pokombinowanie z piwem, suszonymi pomidorami i anyżem i  powiem Wam że wyszło obłędnie. Cudownie puchate, mięciutkie i pachnące. Jedne z najlepszych bułek jakie piekłam w ostatnim czasie.... Jeśli nie macie pomysłu na kolację a macie dzisiaj chwilkę polecam Wam baaaaaardzo :)
 

Składniki:
600g mąki pszennej typ 650
1/3 łyżeczki mielonego anyżu
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka cukru
50g drożdży
333-350 ml jasnego piwa
2 łyżki oliwy (może być zalewa z pomidorów) 
5-6 kawałków suszonych pomidorów odsączonych z zalewy

ponadto:
oliwa do posmarowania (może być zalewa z pomidorów) lub roztrzepane jajko
ziarna kminku do posypania


Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawami i solą. Zrobić dołek, wlać drożdże z cukrem i piwo. Podsypać leciutko wierzch mąką (tą która już jest w misce) i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wszystko powinno ładnie "ruszyć". Wyrobić gładkie ciasto na koniec dodając oliwę i pokrojone w małe kawałeczki pomidory suszone. Włożyć do naoliwionej miski i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Krótko wyrobić i podzielić na 16 części. Z każdej uformować bułeczkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej matą lub papierem. Przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować oliwa i posypać ziarnami kminku. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp 200 stopni. Studzić na kratce. 
Smacznego :)


 
 
 
 

4 komentarze:

  1. Z przyjemnością porwałabym choć jedną na sobotnie śniadanie:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze, ale fajne bułeczki, pyszne by były na śniadanie :D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne te bułki! A z pomidorami suszonymi bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm... wypróbuję na tygodniu - świetny przepis.!

    OdpowiedzUsuń