Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na dość nietypowy torcik ;) Nie ma tu ani grama czekolady za to jest całe mnóstwo pysznego kremowego serka, papryki, pomidorów i innych cudowności :)
Składniki na warstwę szczypiorkową:
350g serka ze szczypiorkiem (lub do zmielonego dodać pokrojony szczypiorek)
100g sera feta
drobno posiekany koperek
sól
przyprawa tzatzyki (opcjonalnie)
Ser feta drobno zetrzeć i wymieszać z serkiem szczypiorkowym. Dodać pokrojony koperek. Doprawić (smak powinien być bardzo wyraźny).
Składniki na warstwę paprykową:
400g kremowego serka
1 duża cebula
słodka papryka
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę drobniutko posiekać. Wymieszać z serkiem. Doprawić.
Składniki na serek do dekoracji:
140g serka kremowego
150g sera feta
śmietana 36% (do uzyskania kremowej konsystencji)
Ser feta zetrzeć i wymieszać z twarożkiem. Dodać odrobinę kremówki tylko do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Twarożek ma być na tyle zwarty by ładnie się nim dekorowało.
ponadto:
ok. 24-25 kromek pieczywa tostowego okrojonych ze skórek
4 ugotowane jajka pokrojone plastry
1-2 pomidory obrane i pokrojone w plastry
1 papryka żółta pokrojona w kostkę
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
kilka plastrów szynki pokrojonej w paski
3-4 ogórki kiszone pokrojone w plastry
roszponka lub pietruszka do dekoracji
Dno tortownicy (26cm) wyłożyć ciasno pieczywem tostowym. Na nim rozsmarować warstwę szczypiorkową oraz układamy szynkę. Przykrywamy drugą warstwą chleba. Na nią wykładamy 3/4 sera paprykowego, pokrojone jajka i ogórki i znów warstwa chleba. Wierzch smarujemy resztą sera paprykowego, zakładamy obręcz i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy, nożem delikatnie odkrawamy obręcz i zdejmujemy ją. Boki obsypujemy wymieszaną żółtą i czerwoną papryką, podobnie jak górny brzeg. Serkiem dekorujemy górę (tylka np. 1M). Wstawiamy na 40 minut do lodówki. Przed samym podaniem na wierzchu układamy plastry pomidora i dekorujemy roszponką lub zieloną pietruszką. Tort przygotowywać w możliwie najkrótszym odstępie czasu od podania. Smacznego :)
A teraz kilka słów o książce, która zainspirowała mnie do zrobienia tego pysznego tortu...
Niedawno za przyczyną Wydawnictwa Publicat w moje ręce trafiła książka pt. "Kuchnia domowa czyli synowa kontra teściowa". Jej autorka jest Dorota Dardzińska - felietonistka oraz blogerka kulinarna, która od 2011 roku prowadzi blog widelceminozem.pl
Książka jest pięknie wydana. Twarda oprawa, kredowy papier, śliczne pastelowe kolory oraz zdjęcia ilustrujące każdą potrawę to niewątpliwe atuty tej pozycji.
Lekko zaczepny tytuł sugerujący rywalizację kulinarną międzypokoleniową należy traktować z "przymrużeniem oka". Znajdują się tu bowiem przepisy tradycyjne (kuchnia teściowej) oraz nieco unowocześnione z nowym spojrzeniem na smaki (kuchnia synowej).
Książka podzielona jest na działy:
- śniadania
- obiady (przystawki, zupy, ziemniaki i inne dania, mięsa, zapiekanki i dania jednogarnkowe, sałatki i surówki)
- desery
- podwieczorki
- kolacje
- dania dla dzieci
- Wigilia
- Wielkanoc
Każdy z nich zawiera przepisy widziane oczami tradycjonalistki - teściowej oraz eksperymentującej i poszukującej nowych smaków synowej.
Książka w czytelny sposób pokazuje jak łatwo można łączyć smaki oraz jak korzystne jest wprowadzić odrobinę świeżego spojrzenia nie zapominając o klasyce.
Lubicie makaron z jagodami i słodką śmietanką? To może zasmakujecie także w sałacie masłowej podanej z jagodami i śmietaną.... A może pieczone jabłka? Klasyczne z cynamonem i cukrem... Jadałam takie w dzieciństwie... Szczerze mówiąc nie przyszło by mi do głowy by zapiec jabłka z farszem z cebuli i boczku, a tutaj właśnie synowa podsuwa taką propozycję. Na 176 stronach znajdziecie jeszcze więcej takich niespodzianek.
Myślę że książka może być świetnym prezentem świątecznym zarówno dla kochającej klasykę teściowej, jak i wnoszącej do kuchni trochę szaleństwa - synowej.
Wydawnictwo: Publicat.SA
Ilośc stron: 176
Oprawa: twarda
Za możliwość zapoznania się z książką dziękuję Grupie Wydawniczej Publicat SA