Oj ten dzień nie zapowiadał się dobrze ;). Wiedziałam to już rano wstając z łóżka, kiedy to kubek ziół wylądował na moim laptopie. Potem dźgnęąm się w oko grzebyczkiem do tuszu, tak że oko mi cały czas łzawiło. Otwierając szafę, z górnej półki spadła mi skrzynka po winie robiąc pięknego guza wielkości śliwki na mojej głowie. Powinnam już wtedy położyc się do łóżka i nie prowokując losu przeleżec do wieczora.... Jednak nie... zachciało mi się ciasta marchewkowego. Jest to placek który zawsze wychodzi. Prosty nieskomplikowany... Ot... wymieszać , wlać upiec... taaa ale nie dziś...
Wyjęłam więc z blaszki pięknego ogromnego zakalca. I tu cud .... W e-mailu powiadomienie o nowym przepisie
na bajaderke w blogu Chocolate :) Że jak sie nie uda jakieś ciasto... że jak zostanie... Myślę idealnie - to zrobię :) Ale że herbatniki na spód miałam mocno połamane stwierdziłam, że zmiksuję je całkiem z odrobiną masła i wylepię nimi spód bajaderki ;) Pewnie pomysł dobry ale coś się nie skleiło jak miało i.... bajaderka nie wyszła bo się cała rozwalała... wrrrrr Zepsuć bajaderkę.. bomba! To trzeba umieć ;) I znów wszystko do kupy wymieszałam (bez spodu) i ulepiłam z tego pralinki, które obtoczyłam w... pokruszonym spodzie ;) Tak więc reasumując... mam nadzieję że będę potrafiła podać przepis na to co udało mi się stworzyć z tego co wcześniej udało mi się zepsuć ;)
Tym samym chciałam w tym miejscu bardzo serdecznie pozdrowić wszystkich moich znajomych, którzy żyją w przeświadczeniu, że ze mnie jest takie figo fago i że zawsze wszystko mi się udaje ;) ... Szkoda że tego nie widzieliście.... :D
Składniki:
- 1 blaszka nieudanego placka (ok 1800g)
- 1 spora garść suszonej żurawiny
- ok 3/4 szkl. mleka ( ale powoli dolewać żeby uzyskać konsystencję plasteliny)
- 1 słoik konfitury morelowej
- 200g masła
- 5 łyżek nutelli
- 5 łyżek kakao
- 6 łyżek wiśniówki
- kokos lub zmielone herbatniki do obtoczenia
Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobic w malakszerze. Dodać żurawinę i wymieszać.
Lepić kulki. Obtoczyć w kokosie lub pokruszonych herbatnikach.
Smacznego :)