Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


6 lipca 2012

Tort kurczakowy




Często w mojej zamrażarce można znaleźć poporcjowane paczuszki z gotowanym mięsem np z rosołu. Przydają się idealnie gdy trzeba szybko zrobić paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu lub np. taki szybki tort drobiowy na obiad. Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "Najlepsze potrawy z drobiu"-Prószyński & Media. Polecam Wam baaaardzo :)

Składniki na spód:
1/2 bagietki lub weki
1/2 szkl mleka
1 jajko
sól, pieprz
1 przetarty ząbek czosnku lub czosnek granulowany

Tortownicę (26cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Bagietkę pokroić w kromeczki. Jajko dokładnie rozkłócić z mlekiem i przyprawami. Maczać kromeczki i układać szczelnie na dnie tortownicy.

Składniki na masę mięsną:
1200g ugotowanego mięsa z kurczaka
3 cebule
190g boczku
200g pieczarek lub grzybów leśnych
2 jajka (umyte i sparzone wrzątkiem)
1/2 szkl. mleka
250 ml bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
olej do smażenia
sól, pieprz,
słodka sproszkowana papryka
przyprawa warzywna (klik)

Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć. Podobnie boczek i grzyby. Dodać Mięso z kurczaka, przetarty czosnek i skwarki. Całość zalać bulionem i chwilę dusić. Następnie zmiksować na gładki mus malakserem. Dodać mleko, 2 żółtka i jeszcze raz zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z 2 białek (ubita na sztywno ze szczyptą soli). Jeszcze raz ewentualnie doprawić i wyłożyć do tortownicy na namoczone kromki. Wyrównać. Posypać posiekaną pietruszką i papryką słodką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp. 220-250 stopni. Podawać z sosem czosnkowym (np. takim  jak w tej sałatce- klik) lub pomidorowym
Smacznego :)


 
 
 

14 komentarzy:

  1. wspaniały pomysł - niezwykły pasztet. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś jak klops.. jakby pasztet z kurczaka!
    wygląda świetnie. i tak mnie zaciekawił, że jak tylko kupię porcje rosołowe, to z pozostałego mięska zrobię ten tort, z ogromną chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, idealny sposób na wykorzystanie mięsa :)
    Mi również skojarzył się trochę z klopsem, może pasztetem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie się prezentuję:)Wypróbuje w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda jak wspaniały pasztet:) super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tytuł mnie zaciekawił, wygląd zachwycił, a smak pewnie powali :) Muszę koniecznie wypróbować przy najbliższej okazji!

    OdpowiedzUsuń
  7. fenomenalny sposób na mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na mięso!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. no i co tu napisać? Że oczami wyjadam z ekranu komputera? Że będzie mi się śnił po nocach? Że mam ochotę i tu i teraz upiec takie cudo? Że pomysłu zazdroszczę? ech... Rewelacja!!!! klasa !

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł! Czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Wygląda baaardzo apetycznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały! I jeszcze ten cudowny sos czosnkowy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Rany!Coś pięknego! Strasznie jestem ciekawa, jak to smakuje. Wygląda trochę jak super pasztet. Bardzo i się podoba... mniammm!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow! Niesamowity pomysł, ciekawe jak smakuję hmmm....;)

    OdpowiedzUsuń