Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


27 października 2011

Chleb orkiszowo - gryczany z ziarnami




Wypieki z mąki orkiszowej są bardzo zdrowe. Orkisz ma sporo właściwości zdrowotnych: ułatwia trawienie, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naszą odporność, ma zbawienny wpływ na krew, jest pomocny przy zmęczeniu i spadku energii oraz obniża poziom cholesterolu we krwi .
Zatem dzisiaj chleb orkiszowy :) Pyszny, pod warunkiem że nie jesteśmy zwolennikami białego napompowanego pieczywka. Jest mega pożywny, o zwartym środku. W strukturze chleba bliżej mu do pumpernikla niż bagietki ;) Najbardziej przypomina mi chleby typu fitness takie pakowane w prostokątne paczuszki. Mnie baaaardzo smakował - moim dzieciom mniej ;) Przepis znalazłam na opakowaniu ziarna orkiszu firmy Melvit  :) Ziarna mieliłam w termomixie jednak myślę, że jeśli macie mocny inny robot to z powodzeniem się zmielą. Trzeba tylko pamiętać by było to idealnie zmielone.  Polecam :)


Składniki:

  • 350g orkiszu
  • 150g kaszy gryczanej
  • 350g wody
  • 40g świeżych drożdży
  • 40g miodu
  • 40g octu
  • 90g siemienia lnianego
  • 90g ziaren słonecznika
  • 3 łyżeczki soli

Ziarno orkiszu i kaszy gryczanej zemleć bardzo dokładnie (w termomixie 1 min -obr.10 na dwie partie 2x po 250g). W letniej wodzie rozpuścić drożdże i miód. Wlać do powstałej mąki orkiszowo-gryczanej. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do naoliwionej i wysypanej otrębami formy (40x12) i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 220 stopni przez ok. 40 min. Po upieczeniu pozostawić w formie przez 15 min. a następnie studzić na kratce.
Smacznego :)



 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie ziarniste chlebki! Są przepyszne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń