Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


5 kwietnia 2013

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane sałatką






Fantastyczna propozycja na wiosenne śniadanie i nie tylko. Doskonale sprawdzi sie na imprezowym stole ciesząc zarówno oko jak i podniebienie. Do zrobienia tych marcheweczek możecie użyć swojego ulubionego ciasta kruchego lub zrobić je z gotowego ciasta francuskiego. Pomysł krąży od jakiegoś czasu po zagranicznych blogach, a dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z bloga Na miotle. Można tez je przygotować z kruchego ciasta takiego jak na rurki z kremem tylko w  wersji wytrawnej. Polecam :)


propozycja I:
 
Składniki na 12 szt:
1,5 szkl maki pszennej
1 jajko
1 żółtko
100ml gęstej kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli

propozycja II:

Składniki na ok. 12 szt:
250g mąki pszennej
125g masła
125g śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli

ponadto:
żółtko lub barwnik pomarańczowy do posmarowania
dowolna pasta lub sałatka do nadziewania
zielona sałata do dekoracji 


Wszystkie składniki kruchego ciasta dokładnie posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm  i pociąć na paski o szerokości ok.3cm. Brzegi zawinąć do wewnątrz tworząc rulonik który nawijamy na natłuszczoną foremkę do rurek. Dokładnie smarujemy samym żółtkiem lub żółtkiem z dodatkiem odrobiny pomarańczowego barwnika. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut na złoto w temp. 200 stopni.
Upieczone wyjąć i wystudzić. Nadziewać ulubionymi pastami lub sałatkami. Na końcu umocować listek sałaty jako natkę marchewki. Podawać od razu (wówczas są mocno kruche) Po jakimś czasie marchewki miękną przejmując wilgoć od sałatki. Jeśli nie chcecie korzystać z ciasta kruchego doskonale sprawdzi się również ciasto francuskie :)
Smacznego :)

 
 

20 komentarzy:

  1. obłędne są!
    już je parę razy widziałam, ale zawsze wpadam w zachwyt na ich widok:D

    OdpowiedzUsuń
  2. R E W E L A C J A !!!!!!!!!!!!!! Są genialne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł boski. na pewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na przyjęcie :) Efekt znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Efektownie wyglądają :) Powiało wiosną ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialny pomysł! rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł idealne na wiosnę choć za oknem jej nie widać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ fantastyczny pomysł!!! muszę go wykorzystać przy najbliższej okazji :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie się prezentują. :) Kurczę, naprawdę extra! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyglądają :) pomysł rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  11. Prześliczne te marcheweczki....super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł, zastanawiam się czym można je nadziać czy można by było prosić o jakąś propozycję lub link.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super zachęcający pomysł do natychmiastowej realizacji świetnie że istnieją takie inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  14. Pominięte jest masło w przepisie pierwszym (100g)

    OdpowiedzUsuń