Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 czerwca 2012

Placki z cukinii z dipem jogurtowym




Doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych. Są fantastycznie mięciuteńkie i idealnie smakują z sosem tzatziki. Przepis z książki "Podróże kulinarne - Kuchnia Grecka" Polecam Wam baaaaardzo :)


Składniki:
ok 750g cukinii
3 jajka
ok. 1/2 szkl mąki pszennej (ok 75g)
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
1 łyżka świeżego posiekanego oregano
1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
olej do smażenia


Cukinię umyć i odciąć końcówki (nie obierać). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć lub drobniutko posiekać. Jajka dokładnie rozkłócić z mąką i wlać do miski z cukinią. Dodać posiekane zioła i przyprawy i dobrze wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki z dwóch stron na złoto. Podawać z dipem jogurtowym.


Składniki na dip jogurtowy:
3/4 szkl jogurtu greckiego
1 mały przetarty i odciśnięty z soku ogórek
1 rozgnieciony ząbek czosnku
sól, pieprz
posiekana świeża mięta i koperek


Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić.
Smacznego :)


 
 
 

10 komentarzy:

  1. Pyszne i z dipem na pewno świetnie się komponują:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Ziemniaczane sie chowaja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepysznie po prostu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię.Muszę spróbować z dipem.
    Smakowite zdjęcia!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. nieziemskie :) właśnie polubiłam moje pasje i zastanawiam się jak to możliwe, że jeszcze jeszcze Twojego bloga nie polubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieczę się niezmiernie i pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  6. Od dawna za mną chodzą, więc muszę je w końcu przygotować :) Na pewno skorzystam z tego przepisu ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis :) Co prawda lekko zmodyfikowałam bo dodałam prażone pestki dyni i mieloną czeerwoną ostrą paprykę :) Wyszło bardziej wyraziste :)

    OdpowiedzUsuń