Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


8 lipca 2011

Chleb żytnio - pszenny na zakwasie



Przepis znaleziony na blogu Pracownia Wypieków. Bardzo prosty w wykonaniu, pod warunkiem, że go nie ponaglamy ;) Pyszna chrupiąca skórka i sprężysty środek. Polecam :)

Składniki na zaczyn:
  • 360g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 300g wody
  • 20g zakwasu żytniego

Składniki na ciasto właściwe:
  • 230g mąki żytniej
  • 300g mąki pszennej
  • 400g wody
  • 1 płaska łyżka soli morskiej (w przypadku zwykłej dać mniej)
  • 1 łyżeczka (3g) suszonych drożdży

Wieczorem przed pójściem spać:
Składniki zaczynu mieszamy w misce do momentu połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16godz.

Następnie:
Dodajemy do zaczynu wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszamy dokładnie np mikserem ok. 5 min. do momentu połączenia składników. Zostawiamy pod przykryciem na 30-60 minut.

Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej olejem słonecznikowym i wysypanej otrębami żytnimi (nie smarować masłem ani oliwą bo przywiera). Delikatnie przełożyć ciasto. Spryskać wierzch olejem i zostawić do wyrośnięcia 50-60 minut.

Nagrzac piekarnić do temp. 230 stopni. Wyrośnięte ciasto posypujemy czym kto lubi (makiem, sezamem, kminkiem, mąką) i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 220 stopni. Jeśli chcleb zbyt szybko się rumieni przykrywamy folią aluminiową. Dopiekamy 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy od razu z blaszki i studzimy. Nie kroimy gorącego chleba.
Smacznego :)



  




16 komentarzy:

  1. Piękny jest i bardzo apetycznie wygląda!Masz koszyk do wyrastania? W jakiej formie piekłaś?
    Pozdrawiam
    Asiek

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie , nie mam koszyka niestety... Piekłam w garnku rzymskim :) Poprzedni piekłam bezpośrednio wyłożony uformowany bochenek na blszcze i też było extra ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny :) uwielbiam domowe pieczywo na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam zaczym i mam bardzo gesta mase,czy tak ma byc ?
    Czy moze ten zaczyn powinien byc bardziej wodnisty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest dobrze :) Zaczyn wychodzi gęsty :)

      Usuń
  5. OK,to dobrze :)
    Mam jeszcze jedno pytanie ;)
    Jaki profil powinnam wybrac aby pokazalo sie moje zdjecie w zadawanych tutaj komentarzach?
    Dzieki,Jola:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz być gdzieś zalogowana np na google :)i tam tworzysz swój profil :)

      Usuń
  6. O Qurcze zapomnialam dodac drozdzy,tzn bedzie musial dluzej wyrasac?Zakrecona od rana
    Jola:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) zdecydowanie dłużej :) Drożdże przyspieszają proces wyrastania. Jeśli do chleba nie dodaje się drożdży wówczas należy zwiększyć ilość zakwasu ;) A długo Ci juz ten chleb rośnie bez drożdży? Może jeszcze dodasz i wyrobisz od nowa...

      Usuń
  7. Juz bedzie tak okolo 1,5godz ale sporo mi podrosl,wiec przetrzymam go jeszcze z godzinke i zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekny chlebek, a drożdze moga być zwykłe, ile w przeliczeniu by mozna ich dać? Dzieki Edyta

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekny chlebek, a drożdze moga być zwykłe, ile w przeliczeniu by mozna ich dać? Dzieki Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewiele. One sa dla wzmocnienia zakwasu. Ok 7-10g wystarczy ;)

      Usuń