Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


8 grudnia 2011

Chleb pszenny z ziarnami i otrębami



Pyszny chleb o wspaniałej chrupiącej skórce i mięciuteńkim środku. Pieczony na bazie mąki pszennej z dodatkiem otrębów i  ziaren. Ciasto jest przyjemne w obróbce i nie wymaga długiego wyrabiania i przekładania z koszy na blachę - wyrasta bowiem bezpośrednio w foremce. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie - thermomix na każdy dzień". Polecam :)


Składniki:

40g drożdży
1 łyżeczka cukru
500ml letniej wody
500g mąki pszennej typ 650
80g otrębów pszennych
1 łyżeczka soli
ok 1/2 szkl. ziaren oleistych (słonecznik, siemienie lnu, pestki dyni)


Wykonanie termomix:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrabiać 3 min/obr.interwał.
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki o dł 40 cm i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość
Piec ok 40 min w temp 210 stopni


Wykonanie tradycyjne:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, ziarna, otreby i sól i wyrobić elastyczne gładkie ciasto.
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki o dł 40 cm i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość
Piec ok 40 min w temp 210 stopni

Smacznego :)




12 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, a ta kromka posmarowana grubo masłem baaardzo przyciąga mój wzrok. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwie domowy chlebek, wygląda bardzo apetycznie, jak przypuszczam śniadanko było pyszne? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jej jak pięknie wygląda :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poproszę tą kromeczkę z masłem:) Pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy chlebek, to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  6. zaczynam własnie go robić zobaczymy jak wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  7. co Pani rozumie jako "elastyczne gładkie ciasto"? wydawało mi się, że powinna wyjść w takim razie nie lepiąca się kula - a z podanych składników (na pewno dobrze odmierzyłam) - wyszła mazista "papka" - a chleb wyszedł niestety niejadalny :(
    szkoda bo na zdjęciach wyglądał smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąki mają różną wilgotność w zależności od warunków przechowywania w sklepach i magazynach. Ciasto na pewno nie powinno przypominać mazistej papki ;) W takim przypadku należało dodać odrobinkę mąki. Możliwe że jeśli ciasto było zbyt rzadkie to chleb po prostu się nie upiekł i wyszedł "klejący". Szkoda że się nie udał bo jest badzo smaczny :(

      Usuń
  8. superrrrr zrobiony pyszny ; )!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! polecam gorąco najlepszy cieplutki z masełkiem czeladzkim !!!! ^^ dziekuje bardzo za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń