Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 października 2011

Pulpety z mięsa mielonego

 


Mięciuteńkie pożywne pulpety, bardzo lubiane przez moje dzieci. Robi się je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikają. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień" Polecam baardzo :)

Składniki na pulpety:
500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 jajko
1 cebula
1 bułka namoczona w mleku
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku

Składniki na sos pomidorowy:
1 papryka czerwona
1 kg pomidorów (lub 850 ml puszka)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki pieprzu, sól
1 łyżka masła
1 kostka rosołowa drobiowa (domowa klik)


wykonanie tradycyjne:
Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Paprykę drobno pokroić. Dodać pomidory i całość dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki. Gotować ok 10-15 minut. Doprawić. Na koniec jeszcze raz zmiksować na gładki sos.

Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić, dodać przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Do miski dać: mięso, podsmażona cebulę, całe jajko, bułkę. Dokładnie wyrobić i doprawić. Powinno mieć dobra konsystencję jeśli jednak jest zbyt luźne można dodać odrobinę bułki tartej. Formować kulki, które ugotować na parze ok. 25-30 minut.
Podawać polane sosem pomidorowym z ryżem i np. kiszonym ogóreczkiem :)

wykonanie thermomix:
do naczynia włożyć cebulę, jajko, przyprawy, mięso (jeśli w kawałkach) i zmiksować 10s/obr.9 Do masy dodać namoczoną bułkę i zmiksować 30s obr.3
Do naczynia wlać 500 ml wody W koszyczku umieścić 1 szklankę namoczonego ryżu z 1 łyżką przyprawy uniwersalnej.
Z masy mięsnej formować pulpety. Ułożyć je na dwóch poziomach varomy i ustawić 25 min./temp.Varoma/obr.1
 sos: Do naczynia włożyć  czosnek i cebulę i rozdrobnić 6s/obr6. Dodać masło i dusić 5 min/temp. varoma/obr.1,5. Włożyć paprykę i rozdrobnić 8s/obr4 Dodać pomidory i zmiksować 30s/obr.9 Dodać pozostałe składniki i gotować 10 min/temp.100/ obr.2 Na koniec zmiksować 30s obr. 6

Podawać polane sosem pomidorowym z ryżem i np. kiszonym ogóreczkiem :)
Smacznego :)





5 komentarzy:

  1. Widzę, że robisz je troszeczke inaczej, ale wyglądają wspaniale i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm wyglądają pysznie:) uwielbiam pulpeciki, robię je dosyć często, ale nie z tak intensywnie czerwonym sosem:) choć pewnie to dlatego, że najczęściej daję koncentrat;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię dla mojej córci identycznie:)To jej najulubieńsze danie! Tylko bez sosu pomidorowego, tylko z mięsnym:) Jak patrzę na Toje to mi ślinka cieknie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały zestaw obiadowy :-) Luubię ostatnimi czasy takie pulpeciki.

    OdpowiedzUsuń