Przepyszna sałatka. Błyskawiczna w wykonaniu. Alternatywa dla publikowanych wcześniej brokułów z sosem czosnkowym. Lekki, a jednocześnie super pożywny posiłek.
Przepis znaleziony na tej stronie. Polecam baaardzo :)
Składniki:
- 1 brokuł (ok 450-500g)
- ser feta
- ok. garść płatków migdałów
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- kilka kropli octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- 3-4 ząbki czosnku
- odrobina gorącej wody.
Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Wyłożyć na półmisek. Ser feta pokroić w kosteczkę i wysypać na brokuły. Przygotować sos z oliwy, octu, miodu, musztardy, przeciśniętego czosnku soli i pieprzu. Dokładnie roztrzepać dodając odrobinę gorącej wody. Sosem polać brokuły i ser. Wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Smacznego :)
jak dawno nie jadłam brokuła....przez te zdjęcia narobiłaś mi ochoty na Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym,bo brokuły bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńMniam, sos miodowo-musztardowy świetnie pasuje do brokułów :)
OdpowiedzUsuńbrokuł jest super:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie łatwe kombinacje. Smaczne i szybkie... Super!
OdpowiedzUsuń