Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


6 listopada 2011

Brokuły z serem feta i prażonymi migdałami w sosie miodowo - musztardowym



Przepyszna sałatka. Błyskawiczna w wykonaniu. Alternatywa dla publikowanych wcześniej brokułów z sosem czosnkowym. Lekki, a jednocześnie super pożywny posiłek.
Przepis znaleziony na tej stronie. Polecam baaardzo :)



Składniki:

  • 1 brokuł (ok 450-500g)
  • ser feta
  • ok. garść płatków migdałów
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • 3-4 ząbki czosnku
  • odrobina gorącej wody.

Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Wyłożyć na półmisek. Ser feta pokroić w kosteczkę i wysypać na brokuły. Przygotować sos z oliwy, octu, miodu, musztardy, przeciśniętego czosnku soli i pieprzu. Dokładnie roztrzepać dodając odrobinę gorącej wody. Sosem polać brokuły i ser. Wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. jak dawno nie jadłam brokuła....przez te zdjęcia narobiłaś mi ochoty na Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym,bo brokuły bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, sos miodowo-musztardowy świetnie pasuje do brokułów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie łatwe kombinacje. Smaczne i szybkie... Super!

    OdpowiedzUsuń