Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


15 lipca 2011

Zupa krem ze świeżych ogórków



Sezon ogórkowy w pełni :) Kolejna propozycja na ich wykorzystanie po prezentowanych wcześniej  ogórkach małosolnych . Zupa jest przepszna i bardzo lubiana przez moje dzieci. Podaję ją najczęściej z grzankami czosnkowymi lub gdy jest gęściejsza - z prażonym słonecznikiem
Polecam bardzo :)

Składniki:
  • ok. 500-600g ogórków gruntowych
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • 100g serka topionego
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • ok. 1,5 l. bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Ogórki i marchewkę umyć i obrać. Pokroić w grubsze plastry. Czosnek wycisnąć. Wszystko gotować w bulionie ok 15-20 minut. Następnie dodać serek topiony i śmietanę. Całość zmiksować i doprawić. Na koniec dodać świeży koper. Zwolennicy zaprawiania zup mąką mogą ją dodać - wtedy będzie dużo bardziej gęsta i wówczas można wierzch posypać uprażonym słonecznkiem.
Smacznego :)
  

9 komentarzy:

  1. Hoho, nie spodziewałam się, że ze świeżego ogórka można też zrobić krem :-) Fantastyczna zupa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupę taką typowo ogórkową( z ogórków kiszonych) uwielbiam ale ze świeżych nigdy nie jadłam. Jak ona smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmmmmm tak smakiem to chyba najbardziej przypomina zupę cukiniową ;) W końcu cukinia to taki duży ogórek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na ile osób jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszla pysznaaaaa :)
    chętnie zrobę do niej grzanki i słonecznik bo nie jest zbyt gęstym kremem, ale smak mega dobry
    dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo że smakowało :) i pozdrawiam ciepło :)

      Usuń