Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


15 lipca 2013

Puszyste drożdżowe na krupczatce z owocami i kruszonką




Cudownie puszyste i mięciuteńkie drożdżowe ciasto. Można je przygotować z dowolnymi owocami zarówno mrożonymi jak i świeżymi. Z mąki krupczatki proponowałam już przepyszne pączki (klik). Dzisiaj zapraszam na wielką i puszystą drożdżówkę :) Przepis znaleziony na stronie Takie tam moje pomysły. Polecam baaardzo :)


Składniki:
3 szkl + 6 łyżek mąki krupczatki
1 szkl. ciepłego mleka
1/2 szkl cukru+1 łyżka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
150g roztopionego masła
42g drożdży
szczypta soli

ponadto:
owoce (borówki, czereśnie, truskawki, maliny, śliwki)


Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut aż ruszy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na koniec dodając roztopione masło. Ciasto powinno ładnie odchodzić od miski. Odstawić w naoliwionej misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godz.


Składniki na kruszonkę:
1/2 szkl mąki krupczatki
1/2 szkl cukru
70g masła

Wszystkie składniki kruszonki bardzo dokładnie wyrobić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki (24x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Leciutko ugnieść i wyrównać. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i wysypać owoce. Odstawić na 20 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40-50 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło przykryć folią aluminiową. Smacznego :)


 
 
 

22 komentarze:

  1. a ja wczoraj oblizywałam się na widok Twojego drożdżowego :) I czekałam na przepis. A tu takie miłe zaskoczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) i na pewno tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda megaapetycznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdżowe, a jak puszyste to tym bardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i takie placki kocham najbardziej:) domowo i swojsko:) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czym będzie się różniło to ciasto wykonane ze zwykłej mąki od tego na krupczatce?

    OdpowiedzUsuń
  7. A mogę zrobić z suchych drożdży, a jeśli tak to ile ich dodać. Dzięki za pomoc, strasznie się nakręciłam na drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym dała ok. 12-15g :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Właśnie się piecze, zapach w domu jest niesamowity :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam ciasto kilka razy, super przepis, ale nie wiem dlaczego ostatnim razem w piekarniku wyrosło i potem opadlo i zrobił się lekki zakalec, nie wiem co mogło być powodem? za dużo owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czas pieczenia był identyczny? Może temp zbyt szybko się zmieniła (po wyjęciu z piekarnika ciasto drożdzowe nie lubi schładzania np. na balkonie. Zbyt duża ilość owoców również mogłoby spowodować zakalca...

      Usuń
  10. Witam, rozumiem,że mąka to tylko krupczatka???

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy to ciasto jest wilgotne???długo trzyma świeżość??

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest idealne . Nie jest suche - nie lubię takich drożdżowych ;) A długo nigdy nie leżało bo znika od razu ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, to tak jak ja:)lubię pulchne, wilgotne drożdżowe ciacha, uwielbiam je dosłownie, ale nie wiem czasami od czego zależy jego pulchność, wilgotność???Pewnie masło, jajka, czy też same żółtka powodują to wszystko.Zawsze mam problem z doborem proporcji wszystkich składników.Czy jest może jakaś zasada przy drożdżowych ciastach jak przy kruchych ???Przelicznik maki do drożdży, jajek, tłuszczu itd???A może masz dobry, sprawdzony przepis na babkę drożdżową???zbliżają się święta, fajnie by było upiec super babkę drożdżową:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze należy dodac odrobinę tłuszczu najlepiej masła. ciasto powinno być mięciuteńkie delikatne i sprężyste to gwarantuje jego lekkość. Babek mam sporo (23 przepisy) na blogu. Zapraszam do odpowiedniej zakładki:
      http://www.mojepasjekrakow.blogspot.com/search/label/BABKI
      Pozdrawiam

      Usuń
  14. do kruszonki oczywiście cukier puder,a nie zwykły ;-)

    OdpowiedzUsuń