Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


31 października 2011

Barszcz małorosyjski





Uwielbiamy ten barszcz. Jest z nim co prawda trochę zachodu, ale zapewniam, że warto :) Jeśli dzień wcześniej ugotujemy sobie fasolę i mięso, to wtedy jest znacznie szybciej :). Zupa jest tak pożywna, że z czystym sumieniem wrzucam ją też do zakładki dań jednogarnkowych. Można ją też robić z mniejszej ilości składników - wówczas będzie rzadsza i nie tak sycąca. W obecnej formie - konia z rzędem temu kto zmieści jeszcze po niej II danie ;) Polecam :)



Składniki:

2 udka kurczaka
500g żeberek
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
300g fasoli białej "jaś"
1 duży burak lub 2 mniejsze
4 ziemniaki
1 przecier pomidorowy
1 łyżka koperku
1 łyżka natki pietruszki
marchewka
śmietana


Fasolę dokładnie wypłukać i moczyć przez 12 godzin, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Buraki ugotować w oddzielnym garnku. Odcedzić wystudzić i obrać ze skóry.  Udka i żeberka ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać marchewkę pokrojoną w talarki, pietruszkę w słupki, ziemniaki w kostkę  i całą cebulą. Gdy warzywa się ugotują wyjmujemy cebulę oraz udka i żeberka. Cebulę wyrzucamy, a mięso dokładnie obieramy i kroimy na małe kawałki następnie wrzucamy do zupy. Dodajemy ugotowaną fasolę oraz starte na tarce o dużych oczkach buraki. Chwilę gotujemy. Dodajemy przecier pomidorowy, koperek i pietruszkę. Na koniec zabielamy śmietaną. Zagotowujemy i już.
Smacznego :)






7 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie brzmi ten przepis. Pożywna a takich własnie przepisów szukam bo musze porządnie nakarmi mojego N. jak idzie na popołudniówki. Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pojadlabym takiej konkretnej zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. i to jest właśnie konkret. Ciutkę u mnie w domu nie przepadają za takim barszczem ale może raz na pół roku zlitują się nade mną i jak ugotuję to przebaczą i zjedzą. Jak nie to tez bez problemu...bo ja wchłonę. Dzięki za przypomnienie, ale mam smaka!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smacznie wygląda. bardzo mi się ten przepis podoba.

    OdpowiedzUsuń
  5. o jaki konkretny barszcz:) no raczej po czymś takim nie zjadłabym dług długo nic:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudny,robię tak samo,tylko przecier pomidorowy przesmażam na odrobinie masła-ma wtedy o wiele lepszy smak,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń