Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 października 2011

Ciasto dyniowe z orzechami i białą czekoladą



No i doczekała się moja dynia debiutu w tym roku... a może raczej to ja się nie mogłam doczekać... Strasznie w tym roku późno... ale lepiej późno niż wcale. Zaczynamy od ciasta dyniowego. Mięciuteńkie, z przepysznymi orzechami i ... białą czekoladą :) Przepis miałam zapisany na jednej z moich karteczek powrzucanych do zeszytu luzem więc niestety nie wiem skąd pochodzi ...nie byłabym sobą gdybym troszkę go nie zmieniła ;) Polecam baaardzo :)


Składniki na ciasto:

4 jajka
100g cukru
50g bułki tartej
skórka starta z 1/2 cytryny
100g zmielonych orzechów (ja dałam 50g orzechów, 25g słonecznika i 25g pestek dyni)
200g startej świeżej dyni (leciutko odciśnięta)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml rumu
szczypta soli


Składniki na polewe:

100g białej czekolady
1 łyżka masła
odrobina oleju


Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać odrobinę oleju stosownie do konsystencji. Wymieszać na gładko.

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ubić z cukrem na puszysta masę. Dodawać kolejno cały czas miksując: bułkę tartą, skórkę z cytryny, orzechy i dynię. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i również wsypać. Na koniec dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Całość przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temp. 200 stopni. Upieczone i wystudzone polać polewą z białej czekolady i udekorować orzechami.
Smacznego :)





6 komentarzy:

  1. Wspaniałe!
    Dyniowe wypieki uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje!! Wygląda trochę jak marchewkowe:)
    Musi smakować obłędnie:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje sie super i pewnie smakuje pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto nie zawiera tluszczu, a czy mimo to jest wilgotne w srodku? pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak :) jest wilgotne z uwagi na obecność dyni Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mi niestety nie smakuje z Twojego przepisu :(

    OdpowiedzUsuń