Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 listopada 2011

Zupa chlebowa



Mega pyszna i mega błyskawiczna zupa. Przygotowuję ją w termomixie, ale z powodzeniem można ją robić również w tradycyjny sposób. Polecam Wam bardzo zwłaszacza w okresie jesienno - zimowym. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-termomix na każdy dzień"


Składniki:
  • 100g suchego razowego chleba
  • ok 750 ml bulionu drobiowego
  • ok. 30g cebuli
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 100g serka topionego
  • 150ml śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • kminek (lubię dużo więc daję ok 1/2 - 3/4 łyżki)


przygotowanie termomix:

Chleb zmielić: 10s, obr.5 Dodać pozostałe składniki i znów zmielić : czas 1 min, obr 6. Gotować czas 10 min, temp 100, obr 3 Posypać dodatkowo kminkiem.


przygotowanie tradycyjne:

Chleb zmielić, cebulę drobno posiekać. Dodać do gorącego bulionu razem z pozostałymi składnikami. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie całość zmiksować na gładki krem blenderem. Podawać posypane dodatkowym kminkiem.
Smacznego :)


  

8 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda! nie jadłam takiej zupy jeszcze. I tak ślicznie podana, sama robiłaś te chlebki?
    Pozdrawiam słonecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. :)Asiu jak nie jadłas to skuś się :) Robi się ja szybko i doskonale sprawdza sie jak zostanie nam resztka suchego chleba :) A buły są kupowane :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ Ty cuda z tym chlebem robisz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podana. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale narobiłaś mi smaku! Uwielbiam takie zupy w chlebie! Cudo! Przepis zapisuję. :) pozdrawiam serdecznie, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. to nie jest zupa chlebowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak sherlock`u ..w takim razie to chyba musi być .. biszkopt z bitą śmietaną ..?:)

      Usuń
  7. Ja do miseczki zupy na wierzch dodaję trojkatny toscik i jajko sadzone, naprawdę pysznie komponują sie te skladniki :-) osobiście nie przepadam za kminkiem i zastępuję go czarnuszką.

    OdpowiedzUsuń