Mega pyszna i mega błyskawiczna zupa. Przygotowuję ją w termomixie, ale z powodzeniem można ją robić również w tradycyjny sposób. Polecam Wam bardzo zwłaszacza w okresie jesienno - zimowym. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-termomix na każdy dzień"
Składniki:
- 100g suchego razowego chleba
- ok 750 ml bulionu drobiowego
- ok. 30g cebuli
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 100g serka topionego
- 150ml śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- kminek (lubię dużo więc daję ok 1/2 - 3/4 łyżki)
przygotowanie termomix:
Chleb zmielić: 10s, obr.5 Dodać pozostałe składniki i znów zmielić : czas 1 min, obr 6. Gotować czas 10 min, temp 100, obr 3 Posypać dodatkowo kminkiem.
przygotowanie tradycyjne:
Chleb zmielić, cebulę drobno posiekać. Dodać do gorącego bulionu razem z pozostałymi składnikami. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie całość zmiksować na gładki krem blenderem. Podawać posypane dodatkowym kminkiem.
Smacznego :)
Bardzo smakowicie wygląda! nie jadłam takiej zupy jeszcze. I tak ślicznie podana, sama robiłaś te chlebki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznie!
:)Asiu jak nie jadłas to skuś się :) Robi się ja szybko i doskonale sprawdza sie jak zostanie nam resztka suchego chleba :) A buły są kupowane :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńAleż Ty cuda z tym chlebem robisz:)
OdpowiedzUsuńPięknie podana. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaku! Uwielbiam takie zupy w chlebie! Cudo! Przepis zapisuję. :) pozdrawiam serdecznie, Kasia
OdpowiedzUsuńto nie jest zupa chlebowa
OdpowiedzUsuńtak, tak sherlock`u ..w takim razie to chyba musi być .. biszkopt z bitą śmietaną ..?:)
UsuńJa do miseczki zupy na wierzch dodaję trojkatny toscik i jajko sadzone, naprawdę pysznie komponują sie te skladniki :-) osobiście nie przepadam za kminkiem i zastępuję go czarnuszką.
OdpowiedzUsuń