Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 kwietnia 2011

Gofry

 



Są świetne, chrupiące i pachnące, a w dodatku błyskawiczne w przygotowaniu. Dziś przy okazji porządków na balkonie znalazła się wciśnięta w kącik gofrownica i.... dzieci od razu zapiszczały radośnie : "gofry!!!!!!!" Nie mogłam odmówić ;)
Polecam gorąco :)


Składniki:
2 szkl. mąki
1 i 3/4 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
4 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 łyżeczki soli


Białka ubić na sztywno z solą. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać, na koniec dodać ubite białka. (jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodać minimalnie mleka). Piec w nagrzanej gofrownicy. Podawać.... hmmm jak kto lubi ;)
Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Napewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie, jakiej mocy ma pani gofrownicę? szukam przepisu na chrupiące gofry ale co przepis to niestety klapa. jedni twierdzą,że podstawa chrupkości to dodatek wody inni soli, albo ubitych białek dodawanych na końcu, próbowałam już kilku przepisów i dalej ciapy miękkie :( może mam za słabą gofrownicę bo 1000W ?

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie, jakiej mocy ma pani gofrownicę? szukam przepisu na chrupiące gofry ale co przepis to niestety klapa. jedni twierdzą,że podstawa chrupkości to dodatek wody inni soli, albo ubitych białek dodawanych na końcu, próbowałam już kilku przepisów i dalej ciapy miękkie :( może mam za słabą gofrownicę bo 1000W ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1000 to nie jest mało ale faktycznie im więcej tym lepiej. Ja mam dezal o mocy chyba 1300. Jest świetna. Gofry wychodzą chrupiące i nie jest to zasługa ani białek ani soli a właśnie mocnej gofrownicy :) A próbowałaś z tego przepisu? Ostatnio często z niego korzystam : http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/04/gofry.html

      Usuń