Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


12 listopada 2011

Piersi z kurczaka faszerowane mozarellą i otulone boczkiem




Dziś chciałabym zaproponować Wam absolutnie genialne danie .  Gotowe w pół godziny bardzo efektowne i przepyszne. Farsz z mozarelli i musztardy francuskiej nadaje lekko ostry smak, a zapieczony boczek na piersi kurczaka - obłędny zapach... Przepis znaleziony na blogu Filozofia Smaku. Polecam baaardzo :)



Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 125g mozarelli
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 4 duże lub 8 mniejszych plastrów boczku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn


Piersi myjemy i osuszamy. W każdym filecie robimy kieszonkę nacinając ją wzdłuż z boku. Mozarellę kroimy w kosteczkę i mieszamy z musztardą. Tak powstałym farszem napełniamy kieszonki. Piersi opruszamy solą i pieprzem, zawijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym (spinaniem do góry). Całość posypujemy tymiankiem i rozmarynem i zapiekamy ok 25-35 minut w temp. 180-200 stopni. Podajemy np z grecką sałatką :)
Smacznego :)





5 komentarzy:

  1. Super! Bardzo lubię takie roladki.Z boczkiem fantastycznie smakują.

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł z tym zapiekaniem ;]
    ależ mi narobiłaś ochoty!


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo smacznie, a do tego ta sałatka... pycha :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. mam nadzieję że moje wyjdą równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam z pesto zamiast musztardy, której nie miałam, zobaczymy jak wyjdą bo jeszcze się pieką pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń