Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 sierpnia 2011

Surówka colesław



Jedna z naszych ulubionych surówek. Doskonale pasuje do większości mięs oraz chińszczyzny. Szybko się ją zarówno robi jak i zjada :) Polecam bardzo :)


Składniki:

1 mała kapusta lub 1/2 główki większej (tak ok. 700g)
2 marchewki
1 duża cebula
świeży koperek
sól
pieprz
ok 3-4 łyżki cukru pudru (czasem słodzę miodem)
ok. 2 łyżki majonezu
ok. 2 łyżki śmietany

Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i koperek pokroić drobno. Majonez wymieszać w stosunku 1:1 ze śmietaną. Powinien on ładnie połączyć składniki, ale nie może być go za dużo :) Doprawić solą, pieprzem i cukrem (cukier dodawać stopniowo zaczynając od mniejszej ilości. Wszystko zależy od smaku danej kapusty i naszych indywidualnych smaków ;) Czasem daję 2 łyżki a czasem nawet 4 :) Wymieszać całość. Surówkę można też modyfikować dodając np. starte jabłko i odrobinę octu balsamicznego. Smacznego :)


 


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest super najlepsza jaką jadłam.

      Usuń
  2. nnnnnnnniiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeee

    OdpowiedzUsuń