Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


3 października 2011

Wódka przepalanka z dodatkami

 


Jedna z lepszych przepalanek jakie miałam okazje smakować ;) Kolor, który niestety nie zaprezentował się dość okazale na zdjęciu w rzeczywistości jest piękny. Piękny aromat... no i ... smak :) Przepis pochodzi z książeżki Kuchnia Siostry Filomeny. Polecam baaardzo :)

Składniki:
20 rodzynek
5 migdałów
1 suszona śliwka
1/2 orzecha włoskiego
1/4 laska wanilii
2 łyżki cukru
850 ml wódki
50 ml spirytusu
50 ml brandy
100 ml wody

Rodzynki, migdały, śliwkę, orzecha i wanilię włożyć do słoika i zalać spirytusem z połową wody. Szczelnie zamknąć i odstawić na 4 tygodnie. Co drugi dzień zamieszać słoikiem. Po upływie tego czasu płyn zlać i przefiltrować. Owoce w słoju zalać reszttą wody i odstawić na 24 godz. Zlać płyn i połączyć z poprzednio zlanym. Cukier wsypać na suchą patelnię i podgrzewać aż zbrązowieje, ostudzić. Połączyć ze zlanymi płynami, wódką i brandy. Wymieszać. Gdy cukier całkowicie się rozpuści - przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować.





2 komentarze:

  1. Wszystko OK ale nie podano ile szprytu..i ile wody nawstawić i wlać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość wszystkich składników podana jest w przepisie ;)

      Usuń