Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


24 marca 2013

Schab dojrzewający w przyprawach



Nikogo chyba nie trzeba przekonywać nad wyższością wędlin domowych nad kupnymi. Do tej pory jednak wszystkie te które jadłam zawsze były wędzone lub pieczone. Nigdy nie robiłam samodzielnie wędlin surowych dojrzewających. Gdy więc zobaczyłam dzisiejszą propozycję na blogu Co mi w duszy gra postanowiłam spróbować. Nie żałuję :) Wyszło pysznie więc polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
1 kg schabu
1/3 szkl cukru
1/3 szkl soli
mała główka czosnku (jeśli nie lubicie jego smaku zmniejszcie ilość)
20g słodkiej papryki w proszku
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 kopiate łyżki majeranku


Schab umyć obrać dokładnie z błonek i osuszyć. W misce obsypać go dokładnie cukrem, dobrze wydusić i odłożyć na 24 godziny
Po tym czasie schab opłukać, osuszyć i obsypać solą, wydusić i znów odłożyć na 24 godziny.
Czosnek obrać i drobniutko posiekać lub zmiksować. Paprykę, majeranek i pieprz wymieszać. 
Schab opłukać osuszyć, obłożyć czosnkiem i dokładnie obtoczyć w przyprawach. Delikatnie wsadzić do pończochy, zawiązać i powiesić w przewiewnym miejscu na minimum 4-5 dni (im dłużej wisi tym lepiej przejdzie przyprawami, będzie twardszy i będzie lepiej się kroić). Po tym czasie schab jest gotowy. Doskonale smakuje cieniutko krojony i myślę że sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Smacznego :)

 
 
 
 

14 komentarzy:

  1. Mój wisi juz 2 dzien, tez z przepisu Danusi :) Po prostu jakis szał nastał na ten schab :) Ja też polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wczoraj ja swój wrzuciłam na bloga . Jest przepyszny:-)) I wygląda podobnie do Twojego:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani mnie ciągle zaskakuje swoimi pomysłami :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł, nigdy nie robiłam tak schabu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój dziś idzie z lodówki do pończochy.Mam nadzieję, że będzie równie dobry :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak nic kolej na mnie, koniecznie muszę go spróbować , bo wszyscy chwalą ten schab na potęgę i już dłużej nie wytrzymam, jutro idę do rzeźnika:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda jak polędwica łososiowa, którą uwielbiam, smakuje podobnie? ciekawa jestem

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój dopiero z solą, też z przepisu Danusi ;)
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  9. A jak dlugi taki schab sie trzyma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno mi powiedzieć ale wszystkie te długodojrzewające są coraz lepsze z czasem ;) Mojego już prawie nie ma ;)

      Usuń
  10. Przy tego typu wyrobach proponuję wydłużyć czas dojrzewania do kilku miesięcy :-) Wtedy zobaczycie jak z upływem czasu zmienia się smak wyrobu i konsystencja na duży +. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziekuje za zachete do zrobienia czegos nowego. Schab jest dobry ale nie powalil mnie na kolana. Glownie dlatego ze jest zbyt slodki - duzo cukru i slodka papryka zabijaja smak soli. Znalazlam przepis na kuchnia w formie , ktory jest dobrze opisamy a przyprawy lepiej dobrane. Polecam sprobujcie smak jest lepszy gdy nie jest tak slodko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinie :) Słodki raczej być nie może jeśli jest dobrze wypłukany ;) Schab w majeranku też może być dobry więc pewnie i tamten przepis wypróbuje. Pozdrawiam :)

      Usuń