Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


4 lipca 2012

Zupa warmińska z pulpecikami





Pyszna, stosunkowo szybka w przygotowaniu zupa. Ma delikatny smak i bardzo elegancki wygląd. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na pulpeciki:
250g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 mała bułeczka pszenna namoczona w mleku
1/2 cebuli
1 jajko
sól, pieprz


Składniki na zupę:
3-4 ziemniaki
1,5 litra bulionu drobiowego
100 ml kwaśnej śmietany 12-180%
2 łyżki mąki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
natka pietruszki, kolendra
sól, pieprz

wykonanie thermomix:
cebulę rozdrobnić 3s/obr.7. Wszystkie składniki włożyć do misy i wyrobić 1 min/obr. wstecz./poz4. Uformować małe pulpeciki. Do misy wlać bulion, a do koszyczka wsadzić pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy, świeże gałązki pietruszki i kolendry oraz pulpety. Koszyczek umieścić w naczyniu thermomixa. Gotować 30 min/100st/obr.1.  Wyjąć koszyczek, dodać mąkę i śmietanę i zagotować 2 min/temp100/obr3. Zmiksować 10s/obr.8. Zawartość koszyczka przełożyć do zupy. Podawać udekorowane kolendrą.


wykonanie tradycyjne.
Cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wyrobić i formować małe zgrabne kulki. Do garnka wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy, świeże zioła i pulpety. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 30 min. Po tym czasie zaprawć śmietana wymieszaną z mąką. Podawać posypane świeżą kolendra i pietruszką.
Smacznego :)

 


źródło inspiracji: "Miodowy tydzień z thermomixem"



6 komentarzy:

  1. Podoba mi się taka konkretna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł. Nigdy nie jadłam zupy z klopsikami. Musi smakować obłędnie, bo pięknie wygląda. Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :) czarywkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy takiej nie jadłam, fajne te klopsiki

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda ta zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe, czy moj Mazur z Mazur rozpoznalby te zupe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie bulgoce na kuchence :)

    OdpowiedzUsuń