Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 czerwca 2021

Tarta cytrynowa z bezą

 

 

 

Pyszna tarta dla miłośników słodko-kwaśnych smaków. Kruche ciasto, krem cytrynowy i chrupiąca beza. Przepis znaleziony na stronie Kwestia smaku. Bardzo Wam polecam :)


Składniki na ciasto:

  • 180g mąki
  • 2łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 1żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody


Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie posiekać i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Formę do tarty o średnicy 24 cm dobrze natłuścić. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dokładnie spód i boki formy. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut

 

Składniki na krem cytrynowy:

  • 125ml soku wyciśniętego z cytryn (ok 2 szt)
  • 60ml soku z pomarańczy
  • 125ml wody
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70g cukru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
 

Soki przecedzić. Wlać do rondelka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Dokładnie wymieszać i zagotować. Masa powinna zgęstnieć. Odstawić z ognia. dodać pokrojone w kawałeczki masło. Wymieszać. Następnie dodać jajko i żółtka i energicznie mieszać podgrzewając na małym ogniu aż do zgęstnienia. 

 

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200g ckru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać mąkę. Zmiksować.

Na kruchy spód wyłożyć km cytrynowy. Wyrównać. Następnie wyłożyć pianę. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni (góra dół). Piec 20 minut do momentu, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca, a w środku miękka. Aby beza była bardziej chrupiąca można pod koniec pieczenia ustawić 60 stopni (termoobieg) i suszyć bezę jeszcze 15 minut. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego :)


 





15 czerwca 2021

Łosoś teriyaki z ryżem, fasolką i kukurydzą

 

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny niedzielny obiad lub kolację z przyjaciółmi. Oryginalny orientalny smak, lekko słodkawy idealne komponuje się z podsmażanym ryżem, kukurydzą i fasolką. Gra smaków i kolorów. Przepis znaleziony na stronie Kwestia smaku. Bardzo Wam polecam :)


Składniki na marynatę:

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 4 łyżeczki startego imbiru
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
 

ponadto:

  • 4 filety z łososia po 150g każdy
  • 1 szkl pokrojonej mrożonej zielonej fasolki
  • 1/2 szkl kukurydzy z puszki
  • 100g brązowego ryżu
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego

 

Składniki marynaty wymieszać. Z łososia zdjąć skórę. Umyć, osuszyć. Marynować godzinę.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Fasolkę gotować 4 minuty w osolonym wrzątku.

Na rozgrzanym oleju podsmażać chwilkę kukurydzę, dodać fasolkę i ryż, Smażyć jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem.

Sezam uprażyć na suchej patelni.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (termoobieg).

Łososia wyciągnąć z marynaty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut. 

Marynatę zlać do rondelka i podgrzewać. Redukować, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać 1 łyżkę oleju sezamowego.

Na talerz wyłożyć ryż z fasolką. Na nim ułożyć filet z łososia, posmarować go zredukowanym sosem i posypać sezamem. Smacznego :)





 

12 czerwca 2021

Jajka faszerowane na dwa sposoby: ze szpinakiem i z pieczarkami

 

Jajka faszerowane na dwa sposoby. Doskonała propozycja na każdego rodzaju imprezę. Świetnie smakują a przy tym doskonale wyglądają na stole. Może się zdarzyć że zostanie Wam troszkę farszu z podanych składników. Wykorzystać go można jako pastę na chleb. Bardzo Wam polecam :)


Składniki na farsz pieczarkowy:

  • 10 jajek 
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • odrobina majonezu
  • olej do smażenia

 

Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić na połówki. Delikatnie powyciągać żółtko.

Cebulkę drobno posiekać i usmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i usmażyć. Wymieszać z podsmażoną cebulą. Doprawić. Wyjąć na deskę i drobniutko posiekać lub leciuteńko zmiksować. Wymieszać z rozgniecionymi żółtkami. Dodać odrobinę majonezu dla konsystencji pasty. Doprawić raz jeszcze. Farsz nałożyć do worka cukierniczego z szeroka tylką i wypełnić jajka.


Składniki na farsz szpinakowy:

  • 10 jajek
  • 450g szpinaku mrożonego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150g sera feta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 
  • 2 łyżki wody

 

Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić na połówki. Delikatnie powyciągać żółtko.

Olej rozgrzać, podsmażyć czosnek, dodać szpinak, wodę i przykryć. Dusić do momentu rozmrożenia, następnie odkryć i jeszcze chwilę smażyć do odparowania. Zdjąć z ognia, dodać rozgnieciony ser feta i rozgniecione żółtka. Dokładnie wymieszać. Dodać majonez do uzyskania konsystencji pasty. Doprawić. Farsz nałożyć do worka cukierniczego z szeroką tylką i wypełnić nim jajka.

Podawać udekorowane np koperkiem i posiekanym szczypiorkiem.

 




 

8 czerwca 2021

Tarta podwójnie czekoladowa

Tarta zdecydowanie dla miłośników czekolady. Mocno kakaowy spód z podwójnie czekoladową kremową warstwą. Prosta, nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu. Przepis znaleziony na stronie przepisy.pl  Bardzo Wam polecam :)


Składniki na ciasto:

  • 180g maki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • 20g ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 100g masła


Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu rozwałkować i wylepić dokładnie natłuszczoną formę do tarty o średnicy 24cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 190 stopni ok 20 minut (do suchego patyczka). 

Wyjąć i wystudzić.


Składniki na krem:

  • 200g śmietany kremówki 30%
  • 200g czekolady deserowej
  • 40g masła 

 

ponadto do dekoracji opcjonalnie:

  • 150g borówek amerykańskich
  • 1 granat


Śmietankę podgrzewać do momentu prawie zagotowania. Dodać drobno połamana czekoladę.Wymieszać. Dodać masło i wymieszać na gładziuteńki krem. Odstawić na chwilę do przestudzenia.

Masę wlać na upieczone ciasto. Wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki celem stężenia. Przed podaniem można dodatkowo udekorować borówka amerykańską lub granatem.

Smacznego :)





 

5 czerwca 2021

Pierogi z serem

 
 
Dzisiaj taki klasyk nie tylko dla najmłodszych ;) Pierogi z serem na słodko. Bez zbędnych słów... Bardzo polecam :)


 
Składniki na ciasto:
  • 1 jajko
  • 250ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 560g mąki pszennej 
 
Składniki na nadzienie:
  • 500g sera białego 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżki cukru 
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na minimum 30 minut by odpoczęło. 
 
W międzyczasie ser zmielić w malakserze, dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać.
Po tym czasie wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać kółka . Na każde z nich łyżeczką nałożyć farsz i sklejać. 
 
Wrzucać na osolony wrzątek z minimalna ilością oleju. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać polane słodka śmietanką. Smacznego :)
 
 




3 czerwca 2021

Sałatka "pieczarkowa łąka"


Bardzo efektowna sałatka warstwowa w formie tortu. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.

Przepis znaleziony na stronie Przepisy Aleksandry i jej mamy. Polecam Wam bardzo :)

Składniki:
  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 1 podwójna pierś kurczaka 
  • 2 garści sera żółtego
  • majonez
  • sól, pieprz 
  • sałata i kiełki do dekoracji


Marchewki, ziemniaki ugotować. Pokroić w kostkę. Ser żółty i jajka zetrzeć na grubej tarce. Ogórki pokroić w kostkę, Szczypiorek drobno posiekać. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć w ulubionych przyprawach.

Tortownicę o średnicy 22-24cm wyłożyć folią spożywczą.

Na dnie poukładać pieczarki nóżkami do góry. Posypać szczypiorkiem.Następnie układać warstwami. Każdą z nich dokładnie docisnąć i wyrównać:

  • ziemniaki
  • majonez, sól, pieprz
  • usmażony kurczak 
  • majonez, sól, pieprz
  • ogórki
  • majonez, sól, pieprz
  • marchewka
  • majonez, sól, pieprz
  • jajka
  • ser

Wierzch przykryć folią i docisnąć. Wstawić do lodówki na noc.

Na drugi dzień zdjąć folię. Przykryć tortownicę dużym talerzem i szybko odwrócić. Zdjąć obręcz i delikatnie zdjąć folię. Udekorować kiełkami i sałatą. Smacznego :)