Fantastyczna konfitura malinowa idealnie wprost pasująca np do świeżo upieczonych gofrów z bitą śmietaną :) Konfiturę można przygotować z dowolnych owoców. Ja tym razem zrobiłam ją z malin. Przepis znalazłam na opakowaniu konfiturexu. Polecam :)
Składniki:
1 kg malin
1 opakowanie konfiturexu 2:1 (mieszanka żelująca)
500g cukru
Maliny dokładnie wymieszać z mieszanką żelującą. Wsypać całość do garnka z grubym dnem i podgrzewać. Gdy się zagotują zasypać cukrem, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez ok 1 minutę. Po tym czasie zdjąć z ognia. Odczekać chwilkę aż zniknie piana (lub zdjąć ją). Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem do momentu wystudzenia.
*jeśli komuś przeszkadzają pesteczki z malin- konfiturę można przetrzeć przez sito. Ja jednak je zostawiłam, gdyż córa takie właśnie lubi najbardziej :)
Smacznego :)
w zeszłym roku wyszło mi jej aż 50 słoiczków! jest cudowna.
OdpowiedzUsuńzapisuje bo maliny uwielbiam, za rok będzie jak znalazł.
OdpowiedzUsuń