Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 czerwca 2011

Briami - pieczona cukinia z ziemniakami po grecku




Przepyszna zapiekanka podawana w greckich domach. Przepis Bajaderki znalazłam na tej stronie. Polecam bardzo :) 



Składniki:
  • 5 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki
  • 4 duże obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki
  • 5 ząbków czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
  • 2 srednie pomidory, pokrojone na ćwiartki
  • 150g parmezanu, pokrojonego w kostke
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 4 łyżki wody
  • 2 czubate łyżki swieżego oregano, posiekanego
  • 1 1/2 łyżki swieżej mięty, posiekanej
  • 1 łyżka swieżej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
  • sól i pieprz, do smaku

Rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żarodpornego plaskiego naczynia. Wlać wodę, oliwę i posypać ziolami i posypać solą i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec ok. 90 min. lub dłużej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie sie przyrumienily.
Grecy podaja tą zapiekankę z plastrem zimnego sera feta i z chrupiacą bagietką. Wino jak najbardziej wskazane!

Smacznego!




Posted by Picasa

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie...musze wypróbować;-0

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zapiekanka!!! Czuję że zagości częściej na naszym stole. Ja dodałam jeszcze cebulę.
    Dziękuję za przepis i polecam wszystkim niezdecydowanym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę że smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń